Benussi: lahko bi bili hitrejši, a nismo tvegali

Izjave protagonistov, bratov Benussi

A

nedelja, 8. oktobra 2017 | 14:02

Furio in Gabriele Benussi


Spirit of Portopiccolo bratov Benussi je zmagovalec letošnje Barcolane. V uri in 12 minutah sta brata Benussi objadrala vse boje in v cilj dospela kar 11 minut pred najbližjim zasledovalcem Maxi Jeno.
Za krmarja Furia Benussija je bila to že tretja zmaga: prvo je osvojil s Scorpiom (2005), drugo lani z jadrnico Alfa Romeo, letos pa z jadrnico, ki jo je odkupil z novoustanovljeno družbo tržaških, avstrijskih in monaških podjetnikov. Nekdanja Morning glory, 87-čeveljska formula ena, bo tako ostala v Tržaškem zalivu. 

Furio Benussi, krmar zmagovalne jadrnice Spirit of Portopiccolo
: »Odločilen je bil start in tam smo bili res brezhibni. A kljub temu pozornost ni smela popustiti. Naša jadrnica je kar kompleksna, vedno je treba biti na preži, saj se lahko že na obratu na boji porodijo težave. Smo pa po startu dobro zajadrali in hitro prevzeli vodstvo. Ekipa je opravila odlično nalogo, Gabriele (brat taktik, op.a.) pa je pripravil odlično taktiko. Med regato sva si sicer izmenjavala mnenja, da bi se oba prepričala, ali so izbire pravilne. In izkazalo se je, da je bila izbrana strategija uspešna. Lahko bi bili tudi tudi hitrejši, a smo bili na koncu konservativni, nismo tvegali. Maxi Jene se v bistvu nismo bali, po startu smo jo prehiteli, nevarna pa bi lahko postala samo v primeru kake naše okvare. V teh vetrovnih razmerah niso bili dovolj konkurenčni. Res pa je, da je naša jadrnica prava jadralna formula: če bi si izmenjali jadrnici, bi zagotovo bili oni boljši.«

Gabriele Benussi, taktik Spirit of Portopiccolo: »Zelo smo zadovoljni, saj smo jadrnico, ki je bila s tehničnega vidika zelo zapletena, spoznavali le devet dni, danes pa smo opravili odlično delo. Dobro smo jo proučili: še pred prihodom jadrnice v Tržaški zaliv sem s pomočjo računalnika jadrnice spoznaval vse tehnične značilnosti jadrnice; skratka, teden dni smo jadrali virtualno in tudi preko računalniških zapisov spoznavali jadrnico.
Jadrnica pa letos ostaja v tržaškem zalivu, projekt se torej nadaljuje. Naslednje leto načrtujemo nastop na klasičnih sredozemskih regatah, nato pa se vračamo na Barcolano. Če nas bodo ostale večje jadrnice spoznale v Sredozemlju, se  bodo morda tudi odločile, da se udeležijo Barcolane. Tako da bo naslednje leto morda še bolj zanimivo.«

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Kdo bo zmagovalec svetovnega prvenstva v nogometu 2018?

ostale novice

»Summer party« z dobrodelnim namenom

Večer posvečen zabavi in zbiranju sredstev za družine pacientov kirurškega oddelka tržaške pediatrične bolnišnice Burlo

12. julija 2018 | 16:38

Trst se pripravlja na glasbene zvezde

Na Velikem trgu postavljajo oder

12. julija 2018 | 12:47

Tokrat dve komemoraciji

Jutri (v petek) ob 98. obletnici požiga Narodnega doma

12. julija 2018 | 13:30

Odličnjakinja Desirée Celin izbrala študij medicine

Dijakinja liceja uporabnih znanosti ima rada naravoslovje in informatiko

12. julija 2018 | 09:01

Filmski večeri v Domu Malala

Pri Fernetičih so ponedeljki posvečeni druženju ob filmu in pogrnjeni mizi

11. julija 2018 | 18:55

Openski poletni večeri

Kutura, šport in rekreacija ob nočnem nakupovanju

11. julija 2018 | 18:12

Obalna cesta: kaj pa hitri vozniki?

Stališče predstavnika Slovenske skupnosti Igorja Gabrovca

12. julija 2018 | 10:05