Torek, 16 april 2024
Iskanje

Avstro-ogrski užitki v jedilnikih Okusov Krasa

10. okt. 2017 | 17:30
Dark Theme

Ponudba letošnjih Okusov Krasa, ki bodo zaživeli med 14. oktobrom in 5. novembrom, želi s tradicionalno pogrnjenimi mizami počastiti 300-letnico rojstva avstrijske cesarice Marije Terezije oz. 300 let dobrot.
Kakor je na predstavitvi prireditve na sedežu Trgovinske zbornice v imenu organizatorjev - Slovenskega deželnega gospodarskega združenja - povedal predsednik Niko Tenze, so tudi sami želeli ovrednotiti cesaričin doprinos k razvoju in rasti mesta. »Mesto je takrat doživelo razcvet in slovenskim oz. italijanskim ljudem so se pridružile še številne skupnosti, ki so med drugim kontaminirale tudi kulinarično ponudbo; k nam je na primer prišel tudi krompir, ki je postal ena od glavnih sestavin naših tradicionalnih krožnikov in še danes kraljuje na naših mizah. Gostince smo letos vprašali, naj v svoj jedilnik ob krajevnih proizvodih vključijo tudi star avstro-ogrski recept.«
Da bodo Okusi Krasa ponudili gostom nepozabno kulinarično izkušnjo skozi čas in običaje, je poudarila predsednica gostinske sekcije pri SDGZ Paola Živic, ki skrbi za organizacijo prireditve skupno s sekcijo trgovine na drobno pri SDGZ in v sodelovanju s številnimi partnerji - Društvom vinogradnikov Kras, Čebelarskim konzorcijem za Tržaško, Promocijskim odborom za vrednotenje mlečno-sirarskih izdelkov Krasa na Tržaškem, Odborom za spodbujanje vrednotenja tržaških ekstra deviških oljčnih olj - Tergeste DOP, Kmečko zvezo, Zvezo neposrednih pridelovalcev ter zadrugo Curiosi di natura. Na obisk vabi letos 9 gostiln, 3 pekarne oz. slaščičarne in 4 jestvine oz. bari - eni z jedilniki s pristnimi tradicionalnimi okusi v inovativni preobleki, drugi pa z domačo ponudbo in tako imenovanim kotičkom tipičnih proizvodov.

GOSTILNE:
Ošterija Ferluga (Ferlugi)
Restavracija Križman (Repen)
Restavracija El Fornel (Trst)
Gostilna Guštin (Zgonik)
Gostilna La Lampara (Križ)
Gostilna Devetak (Vrh sv. Mihaela)
Gostilna Sardoč (Prečnik)
Društvena gostilna Gabrovec (Gabrovec)
Gostilna Veto (Opčine)

PEKARNE IN SLAŠČIČARNE:
Pekarna slaščičarna Bukavec (Prosek)
Pekarna slaščičarna Čok (Opčine)
Pekarna slaščičarna Ota (Boljunec)

TRGOVINE IN BARI:
Despar Kukanja (Nabrežina)
Il frutteto Marchesich Claudio (Trst)
Caffè Vatta (Opčine)
Bar X (Trst)

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava