Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Mariborski ravnatelji pri Sv. Jakobu

12. okt. 2017 | 17:17
Dark Theme

Zanimanje za potek pedagoškega procesa na slovenskih šolah v Italiji je danes (12. oktobra) dopoldne skupino 52 ravnateljic in ravnateljev osnovnih šol z območja Maribora, namenjenih na dvodnevno izobraževanje v Istro, pripeljalo tudi v Trst na obisk Večstopenjske šole Sv. Jakob. Ravnatelji, ki jih spremlja predstojnica Območne enote Maribor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Vera Bevc, so se v Trstu ustavili na poti v Poreč, kjer se je danes popoldne začelo izobraževanje, ki se bo končalo 13. oktobra.
Mariborski gostje so se pobliže seznanili s stvarnostjo slovenskega šolstva v Italiji ter posebej z delovanjem Večstopenjske šole Sv. Jakob, kar sta jim orisala ravnatelj šentjakobskega zavoda Marijan Kravos in višja pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji pri ZRSŠ Andreja Duhovnik Antoni. Tako so npr. izvedeli, da slovensko oz. dvojezično šolstvo v Italiji od Milj do Špetra sestavlja 74 vrtcev oz. šol vseh stopenj, ki jih obiskuje okoli 4500 učencev in dijakov, kar ni ravno zanemarljiva slovenska realnost zunaj meja Republike Slovenije. Govor je bil tudi o modelih izobraževanja v dvo ali večjezičnem okolju ter o načinih poučevanja slovenščine spričo sprememb v narodnostnem sestavu šolske populacije, pa tudi o vprašanju poučevanja slovenščine v šolah z italijanskim učnim jezikom ter o težavah pri premoščanju meje glede možnosti izbire srednješolskega (a ne univerzitetnega) študija v Sloveniji.
Gostje so se zanimali npr. za položaj ravnatelja oz. postopka za pridobitev tega statusa, dalje za vprašanje kadrovanja oz. zaposlovanja šolnikov ter dejansko stopnjo avtonomije slovenskega šolstva v Italiji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava