Kakšne mlade čaka prihodnost?

Potreba po vzgojnem zavezništvu med katoliškimi in drugimi realnostmi v homiliji tržaškega škofa Giampaola Crepaldija ob godu sv. Justa

A

petek, 3. novembra 2017 | 18:14

Stolnica sv. Justa (FOTODAMJ@N)

»Kakšne otroke bomo pustili svetu prihodnosti?« To je po mnenju tržaškega nadškofa Giampaola Crepaldija resnično vprašanje, ki se bo postavilo - pred tistim klasičnim, kakšen svet bomo pustili našim otrokom - če ne bo prišlo do prepričanega in prepričljivega vzgojnega zavezništva, ki naj z odgovornostjo in ljubeznijo gleda na mlade in njihovo prihodnost. To je nadškof Crepaldi povedal v svoji homiliji med včerajšnjo dopoldansko slovesno mašo, ki je na god tržaškega zavetnika sv. Justa potekala v njemu posvečeni stolnici.
Nadškof je letos homilijo namreč posvetil vprašanju mladih, katerim je posvečeno tudi pastoralno leto 2017/2018 tržaške Cerkve. Mladi so se namreč - skupaj z družino - začeli oddaljevati od Kristusa in Cerkve, vprašanje, zakaj in kako je prišlo do tega, pa bo treba načeti s tem, da se prisluhne mladinski stvarnosti tako znotraj krščanskih skupnosti kot na ozemlju, v prepričanju, da brez vere v Kristusa in brez izkušnje cerkvene skupnosti mlad človek tvega, da bo glede človečnosti in življenjskih načrtov postal ne bogatejši, ampak revnejši, je prepričan Crepaldi.
V ospredje je nadškof postavil potrebo po vzgoji in pri tem opozoril, da je treba krizo mladih postaviti v okvir krize sveta odraslih, ki so, kot je dejal, del problema. Resno se je zato treba vprašati o kakovosti odnosov z najmlajšimi generacijami ter uporabiti najboljše duhovne in vzgojne vire na nekaterih področjih: med temi je nadškof omenil oživitev tako visokega pomena odnosa na področju čustev in spolnosti pri mladih v luči sklepanja zakona in ustvarjanja družine kot smisla za delo, koriščenje prostega časa, skupno dobro ter družbeno in politično odgovornost.
Msgr. Crepaldi je posebej opozoril tudi na problem naraščajočega razpečevanja droge, kjer brez pravočasnega soočenja obstaja tveganje, da povzroči nepopravljivo škodo na koži mladih. Zatisniti eno oko, ne prijaviti trgovcev z drogo, ne delati nič, kot da problem ne obstaja, ali, še slabše, poskušati legalizirati uporabo drog pomeni se že na začetku odpovedati soočenju z vzgojnim izzivom, je prepričan nadškof.
Zato je v Trstu potrebno vzgojno zavezništvo, pri čemer se morajo ob tem vprašati župnije, skupine, združenja, mladinska in druga gibanja, oratoriji, a tudi družine, šola in univerza, gospodarstvo in politika ter vsi, ki čutijo dramo, ki zaznamuje naš čas, je dejal nadškof Crepaldi in izrazil prepričanje, da Trst in njegovo ozemlje razpolagata s človeškimi in duhovnimi viri za uresničitev tega zavezništva.
Zastava, pohod, venci ...
Včeraj v Trstu niso obhajali le god zavetnika sv. Justa, ampak tudi 99. obletnico izkrcanja italijanskih bersaljerjev 3. novembra 1918, ko so ob porazu in razpadu Avstro-Ogrske ob koncu prve svetovne vojne italijanske čete vkorakale v Trst. Medtem ko se je tržaški župan Roberto Dipiazza udeležil tradicionalne slovesne maše ob godu zavetnika v stolnici sv. Justa, je njegov odbornik Michele Lobianco dopoldne prisostvoval slovesnemu dvigu zastave na Velikem trgu. Tam se je mudil tudi deželni odbornik za kulturo Gianni Torrenti, ki je ob robu slovesnosti med drugim izjavil, da navdušenja, ki je takrat vladalo, ne gre pozabiti, ampak ga je treba proslavljati in se ga spominjati kot zgled za prihodnost. Za to priložnost so se v Trstu zbrali številni pripadniki vojaške enote bersaljerjev, ki so poromali tako k bazovskemu šohtu kot tudi v Rižarno in k svetišču na Vejni, kjer so se udeležili priložnostne maše, popoldne pa so priredili spominski pohod po tržaških ulicah ter položili vence k spomeniku bersaljerjem na nabrežju. S slovesnim spustom zastave so se pozno popoldne slovesnosti zaključile. Zastavo bodo na Velikem trgu slovesno dvignili (ob 10. uri) in spustili (ob 17. uri) tudi danes, ko v Italiji obhajajo dan oboroženih sil. Glede tega se bo predsednik tržaškega občinskega sveta Marco Gabrielli ob 11.45 udeležil osrednje slovesnosti v Redipulji.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

V tržaškem »Bronxu« aretirali 7 razpečevalcev mamil

Hašiš in heroin so prodajali zlasti šoloobvezni mladiniPriložen videoposnetek

19. septembra 2018 | 17:09

Pop ikona Bob Sinclar prihaja v Trst

Nastopil bo 6. oktobra na Velikem trgu v okviru regate Barcolane

19. septembra 2018 | 16:28

Tudi VZPI-ANPI obeležilo rasne zakone

V Rižarni so položili cvetje, za 17. november pa pripravljajo posvet.

18. septembra 2018 | 18:30

Sedmi Trieste Next: tanka linija med naravo in tehnologijo

Prireditev bo potekala od 28. do 30. septembra - Med gosti tudi virolog Roberto Burioni in agronom Andrea Segrè

18. septembra 2018 | 20:01

Spomin je brezpogojni temelj pri gradnji prihodnosti

Obisk državnega tajnika DS Maurizia Martine ob 80-letnici razglasitve rasnih zakonov

18. septembra 2018 | 17:34

Iz Trsta »ne« fašizmu in rasizmu

Tržaški rabin Meloni in odbornik Rossi proti shodu neofašističnega gibanja CasaPound

18. septembra 2018 | 16:24

Električni paralizator za lokalno policijo?

Razprava v občinski komisiji za urbanistiko, promet, civilno zaščito, lokalno policijo in mestni nadzor

18. septembra 2018 | 19:05