Petek, 12 april 2024
Iskanje

»Ustanovitev slovenske sekcije
na konservatoriju se mi zdi realna«

4. nov. 2017 | 22:34
Dark Theme

Časi v glasbenem šolstvu na Tržaškem so se v zadnjih dveh letih spremenili na boljše. To je mogoče zaznati v pogovoru s predsednico Glasbene matice Mileno Padovan. Nedavni podpis dopolnilne konvencije z vodstvom tržaškega konservatorija Giuseppe Tartini, ki omogoča rabo slovenskega jezika v uradnih aktih, je izraz teh spremenjenih glasbenih časov. Spet pa je morda aktualno tudi vprašanje odprtja slovenske sekcije na konservatoriju Tartini.
Ali je to sedaj možno?
«Meni se zdi realno. V zadnjih dveh letih smo zaznali pri vodstvu konservatorija precejšnjo spremembo odnosa do našega glasbenega šolstva. Pred tremi leti smo na Glasbeni matici skoraj izgubili upanje, da bi na konservatoriju lahko odprli slovensko sekcijo. Zato smo skušali preveriti, ali obstaja možnost za uvedbo akademske ravni na Glasbeni matici.
Ali bi bilo to možno?
Ugotovili smo, da bi bila ta pot zelo težavna. Osebno se v tej zvezi strinjam s predsednikom Capaldom, ko pravi, da bi bila dva konservatorija v Trstu nekje neracionalna in neekonomična. Avtorizacija za akademsko raven na Glasbeni matici, na Centru Emila Komela ali pa na obeh šolah bi vzpostavila nekakšno vzporedno akademsko raven, kar pa bi bilo zelo težko izvedljivo. Slovenska sekcija na konservatoriju Tartini pa bi bila dejansko obogatitev za vse: za konservatorij, za naše glasbeno šolstvo in za celotni naš prostor. V tem primeru bi bila resnično dodana vrednost.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava