Naravoslovni olimpijci

Dijaki liceja Prešeren in zavoda Stefan med najboljšimi višješolci na Naravoslovni olimpijadi v FJK.

A

nedelja, 12. novembra 2017 | 09:00

Nagrajevanje je potekalo v Naravoslovno-didaktičnem centru v Bazovici (FOTODAMJ@N)

Dijaki nekaterih slovenskih višjih srednjih šol iz Trsta so se tudi letos udeležili Naravoslovne olimpijade, ki jo je že petnajstič priredilo Vsedržavno združenje profesorjev naravoslovnih ved Anisn. V kategoriji bienija sta se namreč na deželnem tekmovanju Saša Cej z znanstvene smeri Liceja Franceta Prešerna in Sofia Bragagnolo s smeri okoljskih biotehnologij Izobraževalnega zavoda Jožefa Stefana odrezala s 55 oz. 49 točkami, medtem ko je v kategoriji trienija dijakinja smeri okoljskih biotehnologiji zavoda Stefan na področju biologije prejela 40 točk. Na splošno pa so dijaki šol iz Furlanije Julijske krajine na Naravoslovni olimpijadi zelo uspešni, saj je med 53 nagrajenci iz Italije v teh 15 letih kar 9 iz FJK, kar je nadpovprečno, še posebej če pomislimo, da tekmovanje služi preverjanju odličnosti.
To je bilo slišati na nagrajevanju, ki je 11. novembra potekalo v Naravoslovno-didaktičnem centru v Bazovici, kjer so podelili priznanja 36 dijakom, ki so želi dober uspeh na deželnem tekmovanju v okviru letošnje olimpijade. Najprej so morali prestati zavodska tekmovanja, medtem ko je 29. marca potekalo deželno tekmovanje, od 12. do 14. maja pa vsedržavno tekmovanje v Senigalliji. Najboljši med najboljšimi so imeli nato priložnost udeležbe na mednarodnih tekmovanjih, ki sta potekali od 23. do 30. julija v Coventryju v Veliki Britaniji za biologijo ter od 20. do 28. avgusta na Azurni obali v Franciji za vede o zemlji.
Na deželnem tekmovanju so morali dijaki bienija v 100 minutah odgovoriti na 30 vprašanj, dijaki trienija pa so imeli na voljo 80 minut in 40 vprašanj. V bieniju si lahko prejel največ 120 točk, a srednje točkovanje je znašalo 44,2 točke, kar je po besedah predstavnice deželne sekcije Anisn Elide Catalfamo v primerjavi z lanskim letom izboljšanje, slabše so se odrezali v trieniju, kjer si lahko prejel največ 160 točk, srednje točkovanje v biologiji pa je bilo 38 (lani 54,4), v vedah o zemlji pa 31,4 (lani 54,9). To ne pomeni, da so dijaki slabše pripravljeni, gre za to, da so imeli letos na voljo manj časa, nekatere teme so bile tudi prezahtevne za določeno stopnjo, je bilo slišati.
Najboljša dijaka v bieniju sta s 96 točkami bila Marcello Fonda s tržaškega znanstvenega liceja Galilei in Luca Contardo z znanstvenega liceja Manzini iz kraja San Daniele. V trijeniju ved o zemlji je največ točk - 66 - prejel Tommaso Samassa z zavoda Malignani iz Vidma, na področju biologije pa je bil s 86 točkami najboljši Alberto Clocchiatti z znanstvenega liceja Marinelli iz Vidma.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Katero nastanitev izbirate za poletni dopust?

ostale novice

Iron Maiden na nogometni predpremieri pri Domju

Po dveh letih so se spet pomerili z ekipo Nagane Mujesane

17. julija 2018 | 11:50

Poklic medicinske sestre se je zelo spremenil

Intervju z Andrejo Troha, nominiranko za medicinsko sestro leta v Trstu

17. julija 2018 | 11:00

Ko se je italijanska država dogovarjala z mafijo

Nekdanji državni tožilec Antonio Ingroia predstavil svojo knjigo v Trstu

17. julija 2018 | 06:21

Ob železniškem muzeju tudi tematski hotel?

Dežela FJK in Fundacija italijanskih železnic predstavili obnovitveni načrt postaje pri sv. Andreju

16. julija 2018 | 19:01

S kvantno mehaniko do stotice na maturi

Saležan Rudy Skerk, odličnjak z znanstvenega liceja Franceta Prešerna v Trstu

17. julija 2018 | 09:00

V Trstu lahko »ližemo« Ronalda

V sladoledarni Arnoldo predstavili nov okus

16. julija 2018 | 12:04

Trstu predali štafetno palico

Mesto bo leta 2020 gostilo znanstveni forum ESOF

14. julija 2018 | 19:51