Petek, 12 april 2024
Iskanje

Novi Stadion 1. maj naj bo dom zamejskega športa

21. nov. 2017 | 17:54
Dark Theme

»Novi Stadion 1. maj naj bo za zamejski šport to, kar predstavlja Kulturni dom za našo kulturo. Vsemanjšinski objekt, namenjen vsem.« S temi besedami je predsednik Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) Ivan Peterlin opisal novi objekt, ki ga bodo gradili ob sedanjem Stadionu pri Sv. Ivanu. Po Peterlinovem mnenju je to »enkratno in nepričakovano darilo za ves naš šport, saj bi lahko državna sredstva iz zaščitnega zakona porazdelili tudi drugače. Zaradi tega moramo biti nanj pripravljeni in ne smemo zatajiti«.
V okviru omizja, na katerem sodelujejo krovni organizaciji SKGZ in SSO, deželna svetnika Stefano Ukmar in Igor Gabrovec, ZSŠDI in ŠZ Bor, bo v prihodnjih dneh in tednih na sporedu še nekaj sestankov s projektanti, najpozneje do 10. decembra pa morajo predložiti okvirni načrt na pristojni deželni urad. Gradnja se mora zaključiti do leta 2020. SKGZ in SSO se medtem pogovarjata tudi o spremembi lastniške strukture, v kateri naj bi ob Boru, Tržaški matici in društvu Škamperle sprejeli še SSO in ZSŠDI.
O novem objektu je bil govor na petkovem srečanju s predstavniki športnih društev na sedežu TPK Sirena v Barkovljah, na katerem sta poleg Peterlina nastopila deželni svetnik Stefano Ukmar, ki je povzel politični in kronološki okvir nastajanja projekta, in Sirenin predsednik Peter Sterni, ki ga je ZSŠDI imenoval za svojega izvedenca na področju gradbenih projektov, da bi v sodelovanju s projektanti spremljal postopek. Sterni je gostom predstavil predpise, ki jih je treba spoštovati med pripravo načrta. ZSŠDI medtem poziva zainteresirana društva, da svoje prošnje in predloge pošljejo na elektronski naslov trst@zssdi.it.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava