Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Nov portalni prenosnik v tržaškem pristanišču

28. nov. 2017 | 18:31
Dark Theme

Sredi Tržaškega zaliva se je okrog 9. ure pojavil velikan - portalni prenosnik velikega razpona (transtainer), ki je na prav tako veliki barži priplul z Reke. Napravo, ki deluje dejansko kot žerjav oz. dvigalo za prekladanje materiala, so začasno »privezali« na 5. pomol na Trajanskem nabrežju, pri terminalu za ro-ro dejavnosti, ki ga upravlja družba Samer Seaports & Terminals (60% v lasti turškega trajektnega operaterja Un Ro-Ro iz Istanbula, ostalih 40% pa pripada družbi Samer& Co. Shipping).
»Pred vami je prihodnost, za vami pa to, kar ostaja od preteklosti,« je novinarje na 5. pomolu nagovoril pooblaščeni upravitelj družbe Samer Seaports & Terminals Doriano Mistrangelo. Pokazal je najprej na 12 metrov visok in 50 metrov širok portalni prenosnik na tirnicah, in takoj zatem na skladišče št. 50, ki ga je bager ravnokar rušil. Začenja se namreč nova doba za terminal, ki je bil in še bo deležen večjih strukturnih posodobitev, med katere spada seveda tudi prenosnik, ki velja za enega med najboljšimi na tržišču.
»Pridobitev bo za nas pomembno prispevala k porasti tako prometa kot tudi storitev, ki jih nudimo svojim strankam,« je ocenil Mistrangelo. Prihodnje leto načrtujejo, da bodo znatno okrepili železniški promet in do decembra dosegli 3000 vlakov, se pravi skoraj 50% porast celotnega prometa v tržaškem pristanišču. Naložba je precejšnja, saj velja okrog 10 milijonov evrov in je povsem v domeni zasebnikov: 2,7 milijonov evrov so odšteli za prenosnik, dodatnih 7 pa za namestitev tirov in električne napeljave oz. za ureditev terminalnega območja nasploh. Kakor smo zapisali, so se že lotili rušenja 50. skladišča, da bi pridobili prostor za transportne enote, se pravi za polprikolice, zamenljivo tovorišče in kontejnerje, »saj ne vemo več, kam z njim.« Portalni prenosnik je zgradila avstrijska družba Kunz v ladjedelnici 3. maj na Reki.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava