Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Z Erasmusom v nizozemske operacijske sobe

2. dec. 2017 | 19:32
Dark Theme

Lea Ušaj, doma iz Devina, je julija letos zaključila študij medicine v Ljubljani. Trenutno je že tri mesece in pol na delovni praksi v Amsterdamu. Program Erasmus praznuje letos okroglih trideset let, program Erasmus+ pa po novem poleg študijskih izmenjav omogoča tudi izmenjavo, v sklopu katere opravijo študentje ali mladi, ki so pravkar zaključili študij, delovno prakso v tujini (»Erasmus Traineeship«).
Lea je v sklopu svoje študijske poti sicer mesec dni že preživela na izmenjavi v ameriškem Houstonu, ki jo omogoča fakulteta v Ljubljani, za Erasmus izmejavo pa se je odločila po študiju, skoraj zadnji trenutek: »Od vedno sem želela na Erasmus. Ko sem se bližala koncu študija, sem se zavedala, da je zame to zadnja možnost, da grem, in tako sem jo izkoristila.« Lea je tako pristala na Nizozemskem, kjer jo je kot mentor sprejel nizozemski srčni kirurg, pri katerem je delala tri mesece, v bolnici AMC Amsterdam. Ker je po treh mesecih želela podaljšati svojo prakso in slučajno spoznala tudi italijanskega kirurga, zaposlenega v bolnici OLVG East, prav tako v Amsterdamu, je pod njegovim mentorstvom ostala še en mesec.
Lea pravi, da so njeni delovni dnevi zelo naporni, vendar se ima lepo. Pomaga na oddelku za srčno kirurgijo, kjer v glavnem asistira kirurge pri operacijah. »Navadno začnemo ob 7.30 ali 8. uri zjutraj. Večino časa preživim v operacijski sobi, kjer sem skupaj z zdravniki. Sama namreč ne morem imeti opravka s pacienti, ker ne razumem dovolj dobro jezika. Zato sem tudi izbrala kirurgijo: med asistiranjem se lahko veliko naučim tudi z opazovanjem, čeprav ne razumem vsega, kar govorijo ...«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava