Ponedeljek, 15 april 2024
Iskanje

V slovenskih vrtcih in šolah na prepihu 12 učiteljev

8. jan. 2018 | 19:31
Dark Theme

V otroških vrtcih in osnovnih šolah s slovenskim učnim jezikom v Furlaniji Julijski krajini je v položaju, v katerem se je znašlo okoli 50.000 šolnikov po vsej Italiji po razsodbi Državnega sveta, reci in piši dvanajst oseb, od teh sedem v vrtcih in pet v osnovnih šolah. Podatek je posredoval vodja Urada za slovenske šole in tudi Deželnega šolskega urada za FJK Igor Giacomini, ki je danes (8. januarja) dopoldne sprejel tudi protestnike, ki so demonstrirali pred sedežem njegovega urada. Vendar so zanj stvari jasne: na podlagi razsodbe Državnega sveta šolniki, ki so se znašli v tem položaju, nimajo pravice do poučevanja oz. stalnega mesta, opraviti morajo natečaj. Drugače razsodba ne bo imela takojšnjega učinka, saj predstavlja namreč nekakšno smernico, kako se morajo v prihodnje ravnati sodišča. Ko bodo s sklepi le-teh seznanjeni tudi šolski uradi, za kar bo po Giacominijevih besedah potrebnih nekaj mesecev, se bo lahko vedelo, kako ukrepati.
Politično rešitev pa pričakuje tajnik Sindikata slovenske šole Joško Prinčič. SSŠ se namreč ni pridružil stavki avtonomnih sindikatov, saj gre za precej zapleteno vprašanje. Glede tega je torej stališče slovenskega sindikata precej blizu tistemu, ki so ga izrazili večji vsedržavni zvezni sindikati, katerih predstavniki so se že mudili na ministrstvu za šolstvo in pričakujejo odgovor, ki mora biti predvsem političen. Drugače gre za zgodbo, ki se vleče od leta 1990: takrat se je namreč ugotovilo, da morajo tudi učitelji oz. vzgojitelji imeti univerzitetno izobrazbo, pravi Prinčič. Problem se ne postavlja za tiste, ki so stalno mesto dobili na podlagi natečaja, ampak za tiste, ki so ga dobili na podlagi sodbe ter prišli neposredno iz lestvic in opravili poskusno leto. Absurdno pa je, da morajo ljudje, ki učijo že vrsto let in so dejansko usposobljeni, ostati suplenti, pravi tajnik SSŠ, ki dodaja, da na slovenskih šolah problem ni tako hud, vendar je pomembno obdržati učitelje.
Za primerno rešitev se ogrevata slovenska poslanka Demokratske stranke Tamara Blažina in deželna tajnica stranke Antonella Grim, za kateri je treba ovrednotiti izkušnje in profesionalnost učiteljev. Blažinova in Grimova pozitivno ocenjujeta odločitev ministrice Valerie Fedeli, ki je za resnično tolmačenje razsodbe zaprosila državno advokaturo: mnenje le-te bo namreč edino izhodišče za ugotovitev rešitev, ki ne bodo predmet dodatnih prizivov, menita predstavnici DS.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava