Učiteljica na prepihu

Med učitelji, ki po razsodbi Državnega sveta o izključitvi iz pokrajinskih lestvic tvegajo izgubo službe, je tudi Tina Furlani.

A

četrtek, 11. januarja 2018 | 09:00

Učiteljice in učitelji na prepihu so proti razsodbi Državnega sveta 8. januarja protestirali tudi v Trstu (FOTODAMJ@N)

Med tistimi vzgojitelji oz. učitelji, ki zaradi nedavne razsodbe Državnega sveta tvegajo izpad iz pokrajinskih lestvic oz. izgubo stalnega mesta, je tudi Tina Furlani, učiteljica na osnovni šoli pri Sv. Jakobu, ki se je 8. januarja v okviru sindikata Anief udeležila protestne manifestacije avtonomnih sindikatov v Rimu. Ravno pred nedavnim je dobila stalno mesto in opravlja poskusno leto, zdaj pa se je znašla na prepihu. Kakšna prihodnost jo čaka, ne ve, upa vsekakor, da se bo našla kaka rešitev.

Zakaj ste se udeležili protesta?
Protesta sem se udeležila, ker je prišlo do razsodbe Državnega sveta, ki je odločil, da nimamo več pravice biti vključeni v pokrajinske lestvice. Kdor je dokončal učiteljišče do leta 2002, naj bi imel pravico biti v teh lestvicah, vendar so takrat uvedli univerzitetne tečaje in odločili, da kdor nima univerzitetne izobrazbe, ne sme biti vključen. Začeli smo protestirati in končno so nam leta 2014 sodno priznali pravico biti vključeni v te lestvice, ker smo habilitirani. Začeli so se prizivi in počasi so nas začeli vključevati v pokrajinske lestvice, določene osebe so začele imeti letne suplence in začeli so jih tudi stalno zaposlovati. Letos imam stalno mesto in opravljam poskusno leto, čeprav sem pogodbo podpisala z rezervo, ker se je čakalo na končno razsodbo Državnega sveta. Na koncu so isti sodniki - razen enega, ki je bil zamenjan - ki so nam svojčas priznali pravico biti vključeni v pokrajinske lestvice, očitno doživeli politične pritiske in sicer priznali, da smo habilitirani, vendar bi bili morali prošnjo za vključitev v pokrajinske lestvice vložiti do leta 2007. A tega nismo morali narediti, ker so nam usposobljenost priznali šele leta 2014. Rekli so, da do leta 2007, ko so se lestvice zaprle, nismo bili vključeni in torej bomo izpadli v t.i. zavodske lestvice. Največji problem pa je v tem, da je Evropa Italiji že rekla, da ni mogoče, da ljudje delajo tri leta zaporedoma, ne da bi jih potem zaposlili za stalno. Zakon o dobri šoli pa določa, da po treh letih izgubiš možnost opravljati suplence. Če ne bodo česa sanirali, čez tri leta mi ne bomo imeli več možnosti imeti suplence.

Koliko let že poučujete?
Prvo suplenco sem dobila leta 2003, vmes pa pet let nisem poučevala, ker sem bila spremljevalka pri neki zadrugi. Ker smo bili vedno v tretjem pasu, na žalost nismo smeli niti opravljati natečajev, ker do leta 2014 sploh nismo bili habilitirani.

Rekli ste, da je po treh letih možno, da ne boste mogli niti opravljati suplenc. Katere možnosti se odpirajo zdaj?
To se ne ve, zdaj je treba videti, kaj bo naredila država. Upam, da nam bodo ponudili kak natečaj, da bodo na nek način rešili situacijo.

Celotni intervju s Tino Furlani si lahko preberete v včerajšnji (sredini) tiskani izdaji Primorskega dnevnika.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Katero nastanitev izbirate za poletni dopust?

ostale novice

Iron Maiden na nogometni predpremieri pri Domju

Po dveh letih so se spet pomerili z ekipo Nagane Mujesane

17. julija 2018 | 11:50

Poklic medicinske sestre se je zelo spremenil

Intervju z Andrejo Troha, nominiranko za medicinsko sestro leta v Trstu

17. julija 2018 | 11:00

Ko se je italijanska država dogovarjala z mafijo

Nekdanji državni tožilec Antonio Ingroia predstavil svojo knjigo v Trstu

17. julija 2018 | 06:21

Ob železniškem muzeju tudi tematski hotel?

Dežela FJK in Fundacija italijanskih železnic predstavili obnovitveni načrt postaje pri sv. Andreju

16. julija 2018 | 19:01

S kvantno mehaniko do stotice na maturi

Saležan Rudy Skerk, odličnjak z znanstvenega liceja Franceta Prešerna v Trstu

17. julija 2018 | 09:00

V Trstu lahko »ližemo« Ronalda

V sladoledarni Arnoldo predstavili nov okus

16. julija 2018 | 12:04

Trstu predali štafetno palico

Mesto bo leta 2020 gostilo znanstveni forum ESOF

14. julija 2018 | 19:51