Prepir s policijo po ilegalnem prehajanju meje

Dogodek pri Pregarah v slovenski Istri

A

torek, 9. januarja 2018 | 21:14

Nov kratek stik med Tržačani in slovensko policijo (ARHIVSKA SLIKA)

V slovenski Istri je v soboto ponoči prišlo do novega zapleta med skupino Tržačanov in slovensko policijo. Po decembrskem dogodku v Krvavem Potoku, ko je tržaški upokojenec končal v bolnišnici in ob pomoči svojega sina v tržaškem Piccolu potožil, da so ga policisti pretepli - pri čemer je pozabil povedati, da je policiste ozmerjal in enega od teh prijel za ovratnik ter ga brcnil v mednožje, omenil pa ni niti raznih glob za več kot tisoč evrov (v izolski bolnišnici je med drugim odklonil strokovni pregled o alkoholu) -, so se Tržačani tokrat s policistoma sporekli v bližini Sočerge. Nasilja ni bilo, so se pa Tržačani prek medijev prav tako pritožili, da sta policista z njimi ravnala grobo. Obrnili so se tudi na odvetnika. Tudi v tem primeru sta si verziji precej različni.
V soboto ob 23.35 se je skupina šestih ljudi - štirje italijanski in dva mlada ukrajinska državljana - po večerji v Zrenju na hrvaški strani meje nedaleč od Istrskih toplic med vračanjem proti Trstu z dvema avtomobiloma zapeljala na makadamsko pot, in sicer sledeč navodilom satelitske navigacije. Na poti med zaselkoma Kluni (na Hrvaškem) in Tuniši pri Pregari (v Sloveniji), kjer ni mejnega prehoda, so z voziloma prečkali mejo, pri čemer menda niso opazili table. Pri Tuniših lahko gredo čez mejo le domačini oz. imetniki maloobmejnih prepustnic.
Po navedbah policije so na cesti table, ki nazorno označujejo prepovedan prehod meje ter obvestilna tabla o državni meji med Hrvaško in Slovenijo. Gre za območje, po katerem se med drugim dokaj pogosto pomikajo vodiči ilegalnih pribežnikov. Na slovenski strani je oba avtomobila ustavila policijska patrulja za varovanje zunanje schengenske meje. Tržačani trdijo, da je policist dvignil glas in ravnal grobo, prestrašil naj bi jih tudi tako, da je položil roko na tok za pištolo. Poleg tega pravijo, da table ni bilo in da sta jih policista zadržala skoraj dve uri oz. »ugrabila«, medtem ko je žejen dojenček v avtu jokal. Doletela jih je globa.
Koprska policijska uprava po drugi strani navaja, da je bil postopek korekten, čeprav Tržačan ni hotel podpisati plačilnih nalogov zaradi nedovoljenega vstopa v Slovenijo z izognitvijo mejni kontroli. »Skupaj je za obe vozili postopek trajal uro in 30 minut. Policista sta najprej zaključila postopek s potniki vozila, v katerem je bil dojenček. Po končanem postopku sta jim razložila, da lahko odpeljejo naprej, vendar se je voznik odločil, da bodo počakali še potnike drugega vozila. Med postopkom ni bilo težav z dojenčkom,« navaja koprska policija. Policista sta voznika tudi pospremila do table, ki označuje prepoved prehoda meje.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Katero nastanitev izbirate za poletni dopust?

ostale novice

Violinist, ki ga navdušujeta matematika in filozofija

Vanja Zuliani je zaključil znanstveni licej Franceta Prešerna v Trstu s stotico

19. julija 2018 | 09:04

»Tuiach tvega izključitev«

Politika in šport ne spadata skupaj, je za dnevnik Repubblica povedal predsednik Federboxe Vittorio Lai

18. julija 2018 | 20:01

Odobrili idejni načrt za prekvalifikacijo starega pristanišča

Ta predvideva ureditev krožišča v Miramarskem drevoredu in infrastrukturo pod skladišči

19. julija 2018 | 07:18

Piovanijeva filmska glasba na gradu

Nicola Piovani bo v petek dirigiral orkester oz. zbor tržaškega opernega gledališča Giuseppe Verdi

19. julija 2018 | 08:09

Pod sedežem 140 tisoč evrov gotovine

Trije moški so v avtomobilu skrivali veliko vsoto denarja

18. julija 2018 | 16:29

Avtobus trčil v mlajšo žensko

Na prehodu za pešče na Stari mitnici nekaj pred 14. uro

18. julija 2018 | 14:37

Grafitarje naj bi posnela videokamera

Neznanci pomazali dva tramvaja

18. julija 2018 | 14:28