Trst kot lokomotiva razvoja

Javno srečanje združenja Luoghi comuni v tržaškem Novinarskem krožku

A

petek, 12. januarja 2018 | 14:30

Srečanje je v tržaški Novinarski krožek privabilo množico poslušalcev (FOTODAMJ@N)

Trst lahko postane lokomotiva razvoja tako svojega kot širšega ozemlja Furlanije Julijske krajine, a tudi sosednjih držav in zahodnega Balkana, pogoj za to pa je premagovanje vsakršne skušnjave po izolaciji in zapiranju. To izhaja iz zelo dobro obiskanega srečanja, ki ga je 11. januarja v prepolni dvorani tržaškega Novinarskega krožka priredilo združenje Luoghi comuni.
Povod za srečanje o Trstu in njegovi težavni vlogi lokomotive so združenju dali zadnji dogodki, ki kažejo na to, kako mesto ponovno pridobiva na veljavi, saj pristanišče beleži stalno rast, ravno tako logistika, napovedujejo pa se velike investicije v staro pristanišče. Trst pa se mora zavedati te odgovornosti in potreben je nov skupen dogovor, vprašati pa se je treba, ali je deželna politika sposobna takega koraka, je uvodoma dejal predsednik združenja Luoghi comuni, bivši tržaški župan Roberto Cosolini. Na njegove izzive so skušali odgovoriti nekdanja predsednika deželne vlade Roberto Antonione in Renzo Tondo, deželni odbornik Francesco Peroni in videmski župan Furio Honsell, ki sta v preteklosti vodila tudi tržaško oz. videmsko univerzo.
Za Antonioneja je glavno vprašanje to, s katerimi inštrumenti in zamislimi konkretizirati potencial mesta. Potrebne so osebe, dalje osebe z dobro voljo in kontinuiteta, predvsem pa podpora italijanske vsedržavne vlade, je dejal Antonione.
Honsell ima vizijo Trsta kot lokomotive, ki ne pusti za seboj nikogar, po njegovem mnenju bi si morali zamisliti velik urbani sistem, po drugi strani pa bo zelo pomembno zasledovanje evropskih ciljev o trajnostnem razvoju. Vsekakor je treba Trst povezati s svojim zaledjem, je dejal videmski župan, ki ga skrbita maloštevilnost in staranje prebivalstva. Na to je opozoril tudi Peroni, za katerega je potrebno rešiti nekaj vprašanj, vezanih na odnose na deželnem ozemlju, izzive nove logistike in pristanišča na prostocarinskem območju, zavest o priložnosti za celotno deželno skupnost, povezanost z državno vlado, priložnosti posebnega statuta, na mednarodni ravni pa na priložnosti snujoče se nove Svilne poti in Evropske unije.
Tudi Tondo je prepričan, da sta usodi Trsta in FJK povezani, iskati je treba namreč tisto, kar povezuje, ne pa tistega, kar ločuje.
Da je Trst lahko lokomotiva samo pod pogojem, da se odpove skušnjavi zapiranja, je v svojih zaključkih ponovno poudaril tudi Cosolini, ki je opozoril na potrebo po jasnih izbirah v tem smislu: nepojmljivo je namreč, da je kdo še alergičen na slovenski jezik, je med drugim dejal bivši župan, ki je tudi opozoril, kako mora biti Trst kot evropska prestolnica znanosti leta 2020 priložnost za celotno FJK.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.Komentarji: 1
  • 1

boss5556

petek, 12. januarja 2018 | 16:29

Trst lahko postane prava/dejanska lokomotiva razvoja šele,ko bo sprevidel,da se je nujano potrebno začeti čim trdneje povezovati z zaledjem (Slovenijo)od katere je odrezan in brez katerega ne more živeti,lahko samo vegetira-za nameček pa je tudi Italija njena severovzhodna področja-FJK(Trst) leta dolgo ZANEMARJALA!!Nove ILIRSKE PROVINCE torej?!!

Komentarji: 1
  • 1

VSE ANKETE

Katero nastanitev izbirate za poletni dopust?

ostale novice

Violinist, ki ga navdušujeta matematika in filozofija

Vanja Zuliani je zaključil znanstveni licej Franceta Prešerna v Trstu s stotico

19. julija 2018 | 09:04

»Tuiach tvega izključitev«

Politika in šport ne spadata skupaj, je za dnevnik Repubblica povedal predsednik Federboxe Vittorio Lai

18. julija 2018 | 20:01

Odobrili idejni načrt za prekvalifikacijo starega pristanišča

Ta predvideva ureditev krožišča v Miramarskem drevoredu in infrastrukturo pod skladišči

19. julija 2018 | 07:18

Piovanijeva filmska glasba na gradu

Nicola Piovani bo v petek dirigiral orkester oz. zbor tržaškega opernega gledališča Giuseppe Verdi

19. julija 2018 | 08:09

Pod sedežem 140 tisoč evrov gotovine

Trije moški so v avtomobilu skrivali veliko vsoto denarja

18. julija 2018 | 16:29

Avtobus trčil v mlajšo žensko

Na prehodu za pešče na Stari mitnici nekaj pred 14. uro

18. julija 2018 | 14:37

Grafitarje naj bi posnela videokamera

Neznanci pomazali dva tramvaja

18. julija 2018 | 14:28