Petek, 19 april 2024
Iskanje

Lep rezultat za razstavo o Mariji Tereziji

17. feb. 2018 | 17:39
Dark Theme

Več kot 15.000 obiskovalcev, 200 vodenih ogledov, 3000 prodanih katalogov,15 predavanj uglednih gostov in več sto novinarskih prispevkov. To je končni izkupiček zgodovinske razstave Marija Terezija in Trst - zgodovina in kultura mesta in njegovega pristanišča, ki se v Skladišču idej zaključuje danes. Razstava je v štirih mesecih naletela na lep odziv, razstavni prostor pa se je izkazal kot idealna lokacija za tovrstne dogodke.
To je sporočil Deželni zavod za kulturno dediščino Furlanije Julijske krajine ERPaC, ki izpostavlja tudi dejstvo, da si je razstavo ogledalo kar lepo število turistov. Na razstavi, katere posebna vrednost so prav gotovo izobraževalni panoji, namenjeni obiskovalcem, ki niso strokovnjaki ali tehnično podkovani, so na ogled številna umetniška dela iz domačih zbirk. »Veseli me, da smo ovrednotili kulturno dediščino, ki jo hranijo Miramarski grad, Mestni muzeji, Mestne knjižnice, Trgovski muzej, kar lep zalogaj pa so prispevali muzeji iz goriške pokrajine,« poudarja Antonio Giusa, direktor službe za promocijo in razvoj ozemlja zavoda ERPaC. Ob tem izpostavlja tudi umetniška dela, ki so prišla z Dunaja, in odličen obisk delavnic, na katerih so lokalni šolarji podrobno spoznali zapuščino Marije Terezije.
Kdor si razstave doslej še ni uspel ogledati, lahko to stori samo še danes. Na njej je pregledno osvetljen pomen vladarice Marije Terezije za mesto Trst. Obiskovalec izve, da je Trst postal svobodno pristanišče dve leti po rojstvu Marije Terezije (leta 1719). Bolj kot je Habsburžanka rastla bolj se je gospodarsko in demografsko širilo mesto. Iz dokumentarnega gradiva je dobro razvidno, kako je vladarica mesto razširila čez veliki kanal, ga povezala s starim delom in na nekdanjem slanem močvirju postavila Terezijansko četrt. Temelje gospodarskega razmaha, ki jih je postavila ženska, ki v Trstu sploh nikoli ni bila, je na razstavi mogoče spoznati danes med 10. in 19. uro.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava