Torek, 16 april 2024
Iskanje

Pisano morsko kraljestvo Tržaškega zaliva

9. mar. 2018 | 17:31
Dark Theme

Multimedijski center morske biodiverzitete BioMa, ki odslej domuje v prostorih nekdanjih miramarskih konjušnic, so v petek slovesno predali javnosti. Težko ga je na kratko opisati, saj želi obiskovalcem z najsodobnejšim in neposrednim pristopom predstaviti floro in favno Tržaškega zaliva. Poseben poudarek postavlja na vrednotenje bogastva morske biotske raznovrstnosti.
BioMa je zgodba s srečnim koncem: miramarski morski rezervat se je leta 2015 zaradi zapadle konvencije znašel v hudih škripcih, po treh desetletjih neprekinjenega delovanja je bil prisiljen zapustiti svoj zgodovinski sedež, t.i. Castelletto. Direktor rezervata Maurizio Spoto ni uspel skrivati svojega velikega navdušenja za izreden uspeh: »V nekaj manj kot letu dni nam je uspelo postaviti na noge sodoben in privlačen center. Zahvaliti se moramo vsestranski podpori državnega ministrstva za okolje, naravovarstvenemu skladu WWF in drugim javnim ustanovam ter privatnikom, ki so podprli naš ambiciozen projekt.«
Center se razteza na dveh nadstropjih za skupnih 300 kvadratnih metrov. Pri odkrivanju preko 200 različnih rastlinskih in živalskih vrst goste centra presune izredna raznolikost tržaškega morskega okolja, od potopljenih skalnatih grebenov do peska in blatnega dna. Posebno zanimiv je predor, ki uprizarja fenomen bioluminescence, se pravi oddajanja svetlobe pri živih bitij. Med temi izstopajo meduze in rebrači, ki z drugimi želatinastimi zvrstmi ogrožajo ohranjanje ravnovesja ekosistema. Hudo nevarnost za morje pa predstavlja tudi človek oziroma odpadki, ki jih proizvaja. Temu fenomenu je v celoti posvečeno drugo nadstropje centra.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava