Torek, 23 april 2024
Iskanje

1. maj za večjo varnost pri delu

28. apr. 2018 | 17:34
Dark Theme

Utrjevanje prizadevanj za večjo varnost pri delu in preventivnih ukrepov pred nesrečami je glavna zahteva, ki jo bodo iznesle sindikalne organizacije Cgil, Cisl in Uil na prvomajskih sprevodih in shodih. V ta namen je potrebno krepiti nadzorovanje na delovnem mestu, pravijo, poleg tega se je treba boriti za zmanjšanje števila prekarnih delavcev in kljubovati težkim razmeram in pogojem na trgu dela, ki postajajo vedno bolj divji.
Sindikati so se zato letos odločili, da posvetijo letošnji praznik dela varnosti in preventivi. Med glavnimi razlogi je še zlasti dejstvo, da se je število smrtnih nesreč pri delu lani povečalo, še zlasti v deželi Furlaniji Julijski krajini. V FJK je lani umrlo na delu 26 oseb, tj. šest več kot leto prej, letos pa je bilo že 6 mrtvih. Skratka, po stalnem upadanju števila nesreč v prejšnjih letih se je položaj v zadnjih treh letih ponovno poslabšal.
Za to je več razlogov, med glavnimi pa so kot običajno povečanje del v zakupu, atipične delovne pogodbe, ki so v najboljšem primeru za določen čas, so povedali deželni tajniki sindikatov Cgil, Cisl in Uil Villiam Pezzetta, Alberto Monticco in Giacinto Menis. Vse to vpliva poleg na plačo in pravice tudi na varnost pri delu, so poudarili.
Preventiva in varnost bodo torej glavna tema na prvomajskih shodih in sprevodih, ki jih bodo priredili v Trstu, Gradišču, Červinjanu in Pordenonu in bodo potekali tradicionalno. V Trstu bo zbirališče kot vselej ob 9. uri na šentjakobskem trgu, od koder bo sprevod zavil po Ul. Molino a vento in se nekaj časa ustavil na Trgu Garibaldi. Od tod bo krenil proti središču mesta in po Ul. Carducci nadaljeval do Velikega trga, kjer bo osrednji shod ob 11. uri. Shod bo uvedel predstavnik sindikata Cisl in povezoval predstavnik sindikata Uil, glavni govor pa bo imel član državnega tajništva sindikata Cgil Roberto Ghiselli.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava