Sobota, 04 maj 2024
Iskanje

»Letu 1968 sem hvaležen«

11. maj. 2018 | 18:37
Dark Theme

V Skladišču idej je na petkovem odprtju razstave Prendiamo la parola-Prisvojimo si besedo med številnimi prisotnimi stal tudi Miloš Budin, ki je v politiko stopil ravno leta 1968 z vključitvijo v tedanje študentsko gibanje. Bil je med soustanovitelji slovenskega gibanja mladih komunistov Matija Gubec. Primorskemu dnevniku je zaupal nekaj osebnih utrinkov iz tedanjega časa.

Kako bi opisali vašo čustveno vez z letom 1968?
Zelo sem mu hvaležen. Vključitev v študentsko gibanje mi je pomagala, da sem spremenil marsikateri pogled. Začel sem gledati iz drugačnega zornega kota na pomen študija in izobrazbe. Trud za skromno »šestico« mi ni več zadoščal. Želel sem biti v stiku z ljudmi in realnost doživljati v prvi vrsti, na terenu. Odločil sem se tako, da bom prevzel ključno vlogo.

Kateri dogodek vam je najbolj ostal v spominu?
Velika enotna protifašistična manifestacija 14. decembra 1970. Združila je levico in tako imenovane pripadnike »sredine« s tržaškim županom Marcellom Spaccinijem na čelu. Nastopili smo enotno. Bila je res impresivna. Spominjam se občutka, ki sem ga pres tem že doživel na študentskih manifestacijah, vendar ne v taki meri.

Več v današnjem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava