Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Plemenitih 50 let Kraške ohceti

2. jun. 2018 | 20:55
Dark Theme

Živio ohcet je naslov knjige Vesne Guštin, ki jo bodo v petek, 8. junija, ob 20.30 predstavili v Kraški hiši v Repnu. Delo, o katerem bo na srečanju spregovoril etnolog Janez Bogataj, ponuja bralcu podroben sprehod po polstoletni plemeniti zgodovini Kraške ohceti.
Publikacija, ki jo je izdala zadruga Naš Kras in grafično podobo katere je izdelal Rado Jagodic (Studio Link), objavlja več kot 150 črno-belih in barvnih fotografij. Knjiga je vsebinsko razdeljena na dva dela. Prvi opisuje čas in prostor, v katerem je nastala zamisel za prirejanje ljudske poroke, ki je v teku desetletij privabila v Repen ljudi iz bližnje in bolj oddaljene okolice. Drugi del, ki je dokaj obširen, je posvečen vsem parom, ki so se poročili na repentabrskem prazniku.
Odločitev za prirejanje Kraške ohceti »je bila dalekovidna,« ugotavlja Guštinova in dodaja, da je v minulih desetletjih ohcet veliko doprinesla tudi k ohranjanju kulinarične in druge dediščine. Pred 50 leti je tržaška javnost gledala na Kras kot na ozemlje, ki nima slovenskega značaja. K miselni spremembi v smer priznavanja prave istovetnosti območja je odločilno prispevala tudi tradicionalna poroka, glede katere si organizatorji prizadevajo, da bi se letos končno le odvijala.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava