Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Fundacija FAI rešuje kavarno Pirona

14. jun. 2018 | 16:45
Dark Theme

»Rešimo slaščičarno Pirona« se je glasila spletna peticija, v okviru katere so želeli njeni pobudniki lani ozavestiti Tržačane in obiskovalce od drugod o zgodovinskem pomenu kavarnice, v kateri je celo irski pisatelj James Joyce napisal nekaj poglavij svojega dolgega romana Ulikses. Nekateri pobudniki peticije so šli še korak dlje in se obrnili na deželno vodstvo Fundacije za okolje FAI in ga prosili za konkretno pomoč. Niso naleteli na gluha ušesa, saj je vodstvo FAI sklenilo, da prizadevanje za ponovno odprtje Pirone ali zgodovinsko ohranitev prostorov vključi v projekt I Luoghi del cuore, v sklopu katerega so pred leti zbrali celo morje podpisov za obnovo parka Miramarskega gradu.
Več o akciji I Luoghi del Cuore, ki se bo zaključila 30. novembra letos, je na srečanju z novinarji povedala deželna predstavnica fundacije FAI Tiziana Sandrinelli. Ta je izpostavila zgodovinski pomen slaščičarne, ki jo je leta 1900 ustanovil Alberto Pirona. Sandrinellijeva srčno upa, da bi se za kavarno zavzelo čim več Tržačanov in tudi ljubiteljev unikatnih zgodovinskih objektov od drugod. Ob tem je predstavnica fundacije FAI spomnila, da so leta 2012 za prenovo zapuščenega Miramarskega gradu zbrali kar 26.000 podpisov in na državni ravni zasedli visoko sedmo mesto. »Ta uvrstitev nam je prinesla 30.000 evrov, ki smo jih vložili v prenovo parka,« je spomnila Sandrinellija.
O kulturnem pomenu tržaške slaščičarne je spregovoril velik poznavalec Joyceove literature Renzo Crivelli, ki je spomnil, da je irski pisatelj v to kavarnico zelo rad zahajal, saj je v isti ulici prebival od leta 1910 do 1912.
In kako je mogoče oddati glas za slaščičarno Pirona? Kot je pojasnila predstavnica FAI Sandrinellijeva, je to mogoče storiti na več načinov. Glas je mogoče oddati na spletni strani projekta Luoghi del cuore (vota pasticceria Pirona), na obrazcih v papirnati obliki, ki se dobijo na spletni strani www.Iluoghidelcuore.it, preko aplikacije FAI in v podružnicah bančne skupine Intesa Sanpaolo. Podpise bodo zbirali do konca novembra, pobudniki pa si želijo, da bi se vabilu za rešitev Pirone odzvalo vsaj tolikšno število, kot se je pred leti odzvalo vabilu za »rešitev« parka Miramarskega gradu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava