Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

V Trstu odobrili načrt za izposojo koles

19. jun. 2018 | 19:16
Dark Theme

Ko sta se tistega sončnega 13. septembra 2011 ljubljanski župan Zoran Jankovič in njegov gost Roberto Cosolini v slovenski prestolnici sprehodila po Petkovškovem nabrežju od Mesarskega mosta proti Prešernovemu spomeniku, se je tržaški župan zazrl na vrsto postrojenih belih koles, pritrjenih ob stebričke. »Bike sharing, kajne?« je Cosolini retorično vprašal Jankoviča. »Seveda. Samopostrežno izposojo koles smo uvedli šele pred nekaj meseci in se je že dobro obnesla,« je odvrnil gostitelj. »To bomo uvedli tudi v Trstu,« je takrat obljubil Cosolini.
Županu Demokratske stranke obljube ni uspelo uresničiti, ker so ga volitve 2016 odpihnile. Je pa sprožil postopek za uvedbo službe izposoje koles, ki ga je njegov naslednik Roberto Dipiazza podedoval. Po dveh letih je bil načrt, po pozitivnem mnenju spomeniškega varstva, odobren, izbran je bil tudi zakupnik, to je podjetje Bicincittà iz Turina, ki že upravlja tovrstno službo v več kot sto italijanskih mestih. Investicija je vredna 390 tisoč evrov; občina bo prispevala 109.875 evrov, preostalih 280.215 pa bo krila z deželnim prispevkom.

Iz odobrenega načrta je razvidno, da bodo stebričke za parkiranje koles namestili na devetih lokacijah. Skupaj bo nameščenih 148 stebričkov iz nerjavečega jekla. Na razpolago za samopostrežno izposojo bo 130 koles, od teh bo 36 električnih. Stebričkov bo več kot razpoložljivih koles, da bi nudili koristnikom večjo možnost parkiranja na posameznih lokacijah.
Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava