Sreda, 17 april 2024
Iskanje

V Trstu bodo postavili kip Mariji Tereziji

9. jul. 2018 | 17:03
Dark Theme

Minuli teden je tržaški občinski odbor na seji izglasoval potrditev programa ob 300-letnici Požarevskega miru in potrditev smernic za proslavitev 300-letnice ustanovitve proste luke v Trstu, hkrati pa potrdil sporazum o postavitvi spomenika na Ponterošu v spomin na Marijo Terezijo.
Občinski odbor je na predlog odbornika za kulturo Giorgia Rossija sprejel program ob okrogli obletnici Požarevskega miru, ki sta ga daljnega 21. julija 1718 podpisala Osmansko cesarstvo na eni strani in Beneška republika s Habsburško monarhijo na drugi v srbskem mestu Požarevac. Sklenitev tega miru je Avstrijcem prinesla večji vpliv na balkanskem ozemlju in je bila predpogoj za ustanovitev proste luke v Trstu kot nove povezave med Jadranom in Podonavjem. Obeležitev obletnice bo potekala 20. in 21. julija v palači Gopčevič in muzeju Revoltella.
Na seji so občinski odborniki potrdili tudi sporazum med Deželno ustanovo za kulturno dediščino FJK (Erpac), Občino Trst in Odborom za postavitev spomenika v spomin na Marijo Terezijo, ki je bil ustanovljen marca 2017 z namenom zbiranja sredstev za uresničitev spomenika v čast vladarici habsburških dežel. Sporazum predvideva razpis za selekcijo načrtov spomenika, načrtovanje in postavitev kipa ter njegovo vzdrževanje. Kip bo postavljen v središču Trga Ponterošo, za njegovo vzdrževanje pa bo skrbela Občina Trst.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava