Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Za daljnovod od Žavelj do Dekanov bo treba še čakati

10. jul. 2018 | 17:54
Dark Theme

Čezmejnega daljnovoda od Žavelj do Dekanov verjetno ne bodo začeli graditi tako kmalu. To je vtis miljskega podžupana in odbornika za javna dela Francesca Bussanija ob novici, da je deželna uprava Furlanije Julijske krajine podaljšala veljavnost dovoljenja za začetek gradnje daljnovoda družbi Adria Link.
Gre za daljnovod od Žavelj do Dekanov, ki velja za enega od dveh projektov družbe Adria Link Srl, podjetja v lasti družb Enel Produzione, AcegasApsAmga in Tei Energy, ki je bilo ustanovljeno leta 2009 s ciljem povezati slovensko in italijansko električno omrežje z izgradnjo dveh podzemnih daljnovodov: ob že omenjenem med Žavljami in Dekani je v načrtu še tisti, ki bi povezoval Redipuljo z Vrtojbo. Daljnovoda bi bila dolga 10 oz. 20 kilometrov, njuna napetost bi bila 110 kilovoltov, zmogljivost izmenjave električne energije med Italijo in Slovenijo pa bi se povečala za približno 300 megavatov. V verjetno že nekaj časa pozabljenih načrtih pobudnikov bi novi čezmejni povezavi pokrili 30 odstotkov porabe električne energije v FJK in celotno porabo v pokrajinah Trst in Gorica.
Izgradnje še ni na vidiku. Preteklega 4. julija je deželni Uradni list objavil izvleček odloka direktorja deželne službe za energetiko z dne 27. januarja 2017, s katerim je bil rok za začetek gradnje daljnovoda podaljšan za dve leti, se pravi do 31. decembra letos. Posledično se bo zaključek del prav tako podaljšal za dve leti, do 31. decembra 2020.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava