Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Ob železniškem muzeju tudi tematski hotel?

16. jul. 2018 | 18:04
Dark Theme

Mogočni hotel ob neposredni bližini tračnic, v katerem čisto vse, od arhitekturnega sloga, pohištva in druge opreme spominja na stare vlake iz časa habsburške monarhije. Načrt preureditve in obnove Železniškega muzeja pri sv. Andreju vključuje marsikateri ambiciozni predlog. Na današnjii tiskovni konferenci v deželni palači na Velikem trgu direktor Fundacije italijanskih železnic Luigi Francesco Cantamessa ni štedil z besedami in je ponosno opisal vrsto ciljev, ki so si jih zastavili, da bi ponovno ovrednotili železniški biser.
Proti koncu leta 2019 naj bi javnosti predali prvi del novodobnega muzeja z vhodom v Ulici Giulio Cesare. Tedaj naj bi se zaključila tudi dela na železniški progi Sv. Andrej - Rocol - Opčine, ki bi obiskovalce z muzejskim vlakom popeljal na krajša, vendar edinstvena potovanja med Krasom in morjem. »Sledila bo preureditev nekdanje zelenjadne tržnice, s katero bomo pridobili veliko prostora. Poleg tega nameravamo spet postaviti strešno strukturo, po kateri je postaja slovela v bližnji in širši okolici. Tej želimo dodati steklene strehe in fasade, ki bodo poustvarile vzdušje pokritega trga,« je še obrazložil Cantamessa.
»Prenovljeni muzej bo predstavljal le izhodiščno točko nastanka solidne mreže trajnostnega turizma,« je povedal predsednik Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga. Dežela je do sedaj prispevala 5 milijonov evrov za posodobitev muzeja. Uresničitev visokoleteče zamisli pa bo predvidoma zahtevala 18 milijonov evrov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava