Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Poklic medicinske sestre se je zelo spremenil

16. jul. 2018 | 19:20
Dark Theme

Med nominirankami za medicinsko sestro leta v Trstu, ki jo odlikujeta srčnost in izrazita profesionalnost, je tudi Andreja Troha s Škofij, ki v zdravstveni negi dela že dolgih 38 let. Da bo nekoč medicinska sestra, je vedela že v osnovni šoli, zato se je tudi odločila za srednjo zdravstveno šolo. Leta 1980 je začela delati v Kopru, nekaj let je nato delala kot patronažna sestra, delovne izkušnje je nabirala tudi v laboratoriju. Leto 1992 pa je bilo za Andrejo Troha prelomno. Ker so čez mejo, v Trstu, potrebovali kar 120 medicinskih sester, se je prijavila na razpis. In bila sprejeta.

V teh 26 letih, odkar dela v katinarski bolnišnici, je nabrala veliko izkušenj in lepih trenutkov. »Od vsega začetka sem bila dobro sprejeta tako s strani kolektiva kot pacientov. Niti ene grde besede ni bilo,« se spominja nominiranka za najboljšo medicinsko sestro, ki je v pogovoru z nami neposredno dejala, da se je za službo v Trstu odločila predvsem iz finančnega razloga, saj si (bil) čez mejo pač bolje plačan.

Gospa Troha, najprej čestitke za tako pomembno nominacijo. Kaj vam pravzaprav pomeni to, da so vas uvrstili v najožji izbor za najbolj srčno in najbolj profesionalno medicinsko sestro v Trstu?
Počaščena sem. Poklic medicinske sestre je zame klic, poslanstvo, ki ga opravljam s srcem.
Kako se je delo medicinske sestre spremenilo skozi čas?
Zelo se je spremenilo. Danes imamo veliko manj časa za paciente. Več je birokracije, računalnikov, pisanja. Pišemo veliko, da ne pride do napak in da se zaščitimo. Da je vse to treba delati, meni kot starejši medicinski sestri nikoli ni šlo v glavo. Potem pa sem tudi jaz dojela, da vse to delamo, da se zaščitimo pred tožbami, ki so danes postale nekaj povsem normalnega.

Celotni intervju lahko preberete v današnji (torkovi) tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava