Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Avstralec o slovenski manjšini v Italiji

23. jul. 2018 | 17:57
Dark Theme

Slovenska manjšina: boleča preteklost, medsebojne razprtije,kreganje, nesoglasja, ločevanje v različne struje ... Nedvomno kompleksna tema, ampak verjetno tudi zaradi tega vedno znova vzbuja zanimanje. Celo 21-letni študent italijansko-grškega porekla iz Avstralije si je za temo svoje diplomske naloge zbral trenutni položaj slovenske skupnosti v Italiji.
Damon Rousis na Univerzi v Melbournu zaključuje dvopredmetni študij italijanistike in političnih ved. V tamkajšnjem slovenskem društvu Jadran, kjer je aktiven član dramske skupine, se je povezal z mnogimi Primorci. Z mladinsko zagnanostjo in raziskovalno radovednostjo se je tako podal čez navidezno neskončni ocean in se pretekle tedne mudil na obisku pri naših organizacijah, da bi nabral čim več podatkov.

»Kljub temu da nimam slovenskih korenin, me je ta kultura povsem uročila. Želel sem se naučiti slovanskega jezika in med vsemi me je slovenščina najbolj pritegnila. Sprva sem se je začel učiti samostojno, kot samouk. Bilo pa je dokaj zahtevno in sem tako s pomočjo spletne strani, namenjene Slovencem v Italiji prišel v stik s profesorico slovenščine Drago Gelt. Posredovala mi je vrsto knjig in me povezala z drugimi Slovenci, kot so na primer člani društva Jadran,« je obrazložil mladi Avstralec, ki si želi v bodoče tudi sam postati profesor. »V diplomskem delu sem želel povezati dve kulturi, ki sta mi vsaka na drug način zlezla pod kožo,« je še dejal.

Več v današnji tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava