Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Šola pri Sv. Ani je danes zatočišče brezdomcev

8. avg. 2018 | 18:37
Dark Theme

V Ulici Fianona pri Sv. Ani že 17 let sameva večje poslopje, v katerem sta nekoč domovala osnovna šola Marica Gregorič Stepančič in otroški vrtec Jakob Ukmar. Februarja 2001 je zgradbo hudo poškodoval podtaknjen požar, tako da so morali osnovnošolce in otroke iz vrtca izseliti, saj prostori niso bili več dostopni, kaj šele varni.
Danes so njeni propadajoči prostori zatočišče brezdomcev in živali. Tako sta namreč ugotovila občinska odbornik Lorenzo Giorgi in svetnik Michele Babuder, ki je hkrati predsednik četrte komisije pristojne za javna dela (oba iz vrst stranke Forza Italia), ki sta v spremstvu lokalne policije včeraj dopoldne prestopila prag od plevela zaraščene zgradbe.
No, že ob vstopu, je bilo vsem jasno, da v stavbi občasno nekdo živi. O tem so pričale umazane vzmetnice prekrite z odejami, ki so ležale na prav tako umazanih tleh, ter cigaretni ogorki ob njih, na pol izpraznjene steklenice in pogrnjena miza, neštete vreče z odpadki ter kupi in kupi raznorazne šare čisto v vsaki dostopni učilnici. Zaudarjalo je po umazaniji, sobe so preletavale muhe, da o higienskih razmerah sploh ne govorimo. Giorgi je ugotavljal, da si občinska uprava ne more dovoliti, da za sanacijo tega objekta uporabi denar davkoplačevalcev. »Treba bi bilo najti podjetnika, ki bi z zasebnim financiranjem javnega projekta (t.i. project financing) poslopje rešil, drugače bi ga bilo edinole smotrno porušiti. V tem primeru so ugovori o zaščitenih zgradbah ali zahteve skupnosti, povsem odvečne. Čim prej bom stopil do župana, da rešimo to stanje enkrat za vselej.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava