Petek, 19 april 2024
Iskanje

Grozdje je sladko in trgatev bo zgodnejša

9. avg. 2018 | 18:04
Dark Theme

Poletne visoke temperature so nedvomno pripomogle, da je grozdje letos rekordno hitro dozorelo. V vinogradih se na trtah že bohotijo polni grozdi - ki jih ponekod sršeni že lakomno sesajo - in napovedujejo, da bo trgatev letos precej bolj zgodnja.
Da je grozdja precej in je zdravo – vsaj tam, kjer ga ni poškodovala toča, nam je potrdil tudi svetovalec Kmečke zveze, oz. kmetijski izvedenec Stefano Rosati. Visoke temperature so trto sicer nekoliko prizadele, v smislu, da tačas miruje, saj se edinole na tak način lahko brani pred vročino, saj bi drugače trpela zaradi suše oz. toplote, je pojasnil. Posledično pa se tudi sladkor v grozdju ne dviga. »Prav gotovo bi bil dež sedaj dobrodošel, pa brez pretiravanj. Lani je na primer po sušnem obdobju začelo deževati in dežju ni bilo videti konca, tako da so bile mokre tudi trgatve,« se je spominjal in ugotavljal, da je veliko bolj primerno sušno obdobje, ko vsaj grozdje ne gnije, pa še veliko preglavic manj je za kmeta.

Potrdil je, da bo trgatev povsod zgodnejša: prvi bodo seveda trgali tisti, ki proizvajajo peneča vina, saj potrebujejo namreč več kisline in manj alkohola. » Po nižinah Spodnje Furlanije, kjer trte zelo zalivajo, je grozdje že povsem zrelo za to, pri nas pa je treba še nekoliko počakati.« Navadno velja, da brente z belim grozdjem začnejo prvi polniti v Bregu, največ dva tedna za njimi pa pride na vrsto še Kras.

Več v današnji (petkovi) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava