Torek, 23 april 2024
Iskanje

Repentabor zopet vabi

11. avg. 2018 | 17:37
Dark Theme

Marijino svetišče na Repentabru že stoletja vabi slovenske vernike s Tržaškega in Krasa v zavetje utrjenega Tabra. V teh dneh se bo to še posebej poznalo, saj bo od danes, 13., do 16. avgusta območje svetišča, ki na Tabru stoji že 700 let in je osrednje svetišče za Slovence s tega območja, prizorišče vsakoletnega tradicionalnega praznovanja velikega šmarna. Spored štiridnevja je bogat in raznolik ter vsebuje seveda verske kot tudi kulturne dogodke.
Danes, 13. avgusta, bo ob 17. uri srečanje bolnikov in ostarelih, ki ga v sodelovanju z župnijo prireja Slovenska Vincencijeva konferenca.
14. avgusta, na predvečer praznika, bodo ob 19.30 odprli razstavo starih razglednic iz zasebne zbirke Jelke Daneu Cvelbar Podobe naših krajev in ljudi na prelomu 19. stoletja - Opčine, Repentabor, Dol, Briščiki, Bani pod pokroviteljstvom Slovenskega filatelističnega kluba Lovrenc Košir.
Ob 21. uri pa bo koncert Marija skozi čas: dela velikih svetovnih in slovenskih glasbenikov bodo izvajali Mojca Milič-sopran, Živa Komar-trobenta in Vinko Škerlavaj-orgle.
15. avgusta bodo slovesno obeležili praznik velikega šmarna: ob 10. uri bo jutranjo slovesnost vodil tržaški škof, nadškof Giampaolo Crepaldi.
Ob 17. uri pa bosta somaševanje slovenskih duhovnikov vodila leotšnji zlatomašnik Franc Pohajač in novomašnik Tomaž Kunaver, slavnostni govornik pa bo predstojnik slovenskih salezijancev Marko Košnik.
16. avgusta bo praznovanje župnijskega zavetnika sv. Roka. Ob 10. uri bo jutranja, ob 19. uri pa večerna maša. Ob 17. uri bo v sodelovanju z revijo Mladika okrogla miza o turizmu in razvoju našega ozemlja.
Ob 20.30 bo tradicionalni koncert Godbenega društva Nabrežina.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava