Petek, 19 april 2024
Iskanje

Tržaška romunska skupnost obsoja nasilje v Romuniji

18. avg. 2018 | 15:16
Dark Theme

V več romunskih mestih se je v minulem tednu zbralo več tisoč ljudi na protivladnih protestih. Povod za ljudsko vstajo je spet korupcija, ki razjeda romunski politični sistem in hudo vpliva na družbo. Protesti se sicer vrstijo že več mesecev, zadnji izbruh pa je bil nedvomno med najhujšimi saj je policija napadla protestnike, ne glede na to, da so večinoma bili umirjeni in niso povzročali izgredov. Zaradi nasilja je bilo ranjenih skoraj 500 ljudi.
»Korupcija je v Romuniji na višku, politiki ustvarjajo zakone ad personam in si ne prizadevajo za dobrobit naroda,« je povedal Felix Andreescu, predsednik romunske skupnosti v Trstu, podjetnik in upravitelj hotela Transilvania na Fernetičih. »Policija ni napadala le nasilnih protestnikov, več očividcev je izjavilo, da so s palicami udarjali tudi miroljubne protestnike, starejše osebe, otroke in nosečnice.«
Tudi duhovni vodja tržaške romunske skupnosti Constantin Eusebiu Negrea je izjavil popolno solidarnost z žrtvami nasilja in protestniki: »Z nasiljem se nikakor ne morem strinjati. Pa tudi s korupcijo, ki je globoko zasidrana v romunsko vlado in razjeda družbo. Protestniki v glavnem niso bili nasilni, zato je bil napad policije nepotreben in morda celo načrtno izveden. Gre za pravo ustrahovanje s strani vlade. Podkupovanje javnih organov je v Romuniji del vsakdanjega življenja.« je zaključil Negrea.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava