Petek, 19 april 2024
Iskanje

Vreme na Kraški ohceti, zadnje novosti

24. avg. 2018 | 16:30
Dark Theme

Dejstvo, da prihaja solidna vremenska fronta, je torej neizogibno. Med današnjimi novostmi sta oranžni opozorili, ki sta ju ob vremenskem poslabšanju objavili civilna zaščita iz FJK in ARSO. Od nocojšnjih ur, zlasti pa za jutri, opozarjata pred močnimi nevihtami z nalivi, v katerih lahko ponekod padejo zelo velike količine dežja. Arsovo opozorilo se v noči na nedeljo, opolnoči, spremeni v rumeno, medtem ko oranžno opozorilo civilne zaščite velja do nedelje ob 12. uri. V nedeljo med drugim pričakujejo tudi močno burjo. Opozorili lahko preberete v sosednjem članku.
Gre za opozorili, ki ju nikakor ne gre prezreti, kajti prihajata od uglednih in z zakonom za to določenih ustanov.
Marža za dogajanje na Kraški ohceti, kot kaže, zato ne bo ravno posebno velika, pa vendar je tudi več kot le kakšno upanje, zlasti za nedeljo.
Danes se je nestanovitnost v ozračju že povečala in marsikje v deželi ter v sosednji Sloveniji nastajajo predfrontalne nevihte, med katerimi so tudi posamezne močnejše.
Popoldne in zvečer bo povečini spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne nevihte, ki bodo, kot kaže, proti večeru nekoliko pogostejše. Ni izključeno, da bo kakšen nevihtni oblak zaobjel tudi Kraško planoto. Možne bodo tudi močnejše nevihte.
Glavnina poslabšanja bo jutri (sobota) in v noči na nedeljo. Dan bo oblačen in deževen, pojavljale se bodo obilne padavine in lahko tudi nevihte z močnejšimi nalivi. Vmes bodo lahko tudi obdobja s spremenljivim vremenom. Dogajanje bo najbolj izrazito do nedelje opolnoči.
V nedeljo zjutraj se bodo pojavljale še poslednje padavine, ki bodo lahko obilne in morda nevihte. Nato se bo vreme izboljšalo in bo zapihala močna burja. Po zadnjih razpoložljivih podatkih kaže, da bi lahko padavine oslabele in verjetno tudi dokončno ponehale v dopoldanskih urah. Nato se bo vreme postopno izboljšalo. Pihala bo burja in bo razmeroma sveže, na Kraški planoti od 15 do 18 stopinj Celzija, toda glavnina poslabšanja bo predvidoma sredi jutra ali kvečjemu opoldne že za nami. Nedeljsko popoldne pa bo v glavnem precej sončno ali zmerno oblačno, toda povečini suho.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava