Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Vinograd je kot knjiga

31. avg. 2018 | 20:57
Dark Theme

»Vinograd je kot knjiga. Potrebno ga je brati,« je obrazložila agronomka Majda Brdnik na srečanju Trgatev, predelava grozdja in nega mošta, ki ga je Kmečka zveza priredila v četrtek zvečer v dvorani ZKB na Opčinah v sodelovanju s Kmetijskim zavodom Nova Gorica in Zadružno kraško banko. Srečanja, cilj katerega je bilo nuditi vinogradnikom koristne strokovne nasvete pred trgatvijo za izboljšanje kakovosti vina, se je udeležilo kar nekaj kmetovalcev, ki so pozorno prisluhnili predavateljicama in jima postavljali vprašanja.
Po kakovosti se obeta dobra vinska letina. Vremenske razmere so bile ugodne. Tako zgodnje trgatve kot je letošnja izvedenci že dolgo let ne pomnijo. Kaj morajo vinogradniki še postoriti pred trgatvijo, ki je pravzaprav marsikje že v teku? Brdnikova jim je svetovala, naj pazijo, da ne delajo velikih napak. Ena od takih bi, denimo, v tem času bilo redčenje grozdja, s katerim bi rastlini povzročili škodo.
Drugi del srečanja je oblikovala enologinja Tamara Rusnjan. »Četudi se danes v enologiji zasleduje cilj vračanja k naravi, se žveplo in kvasovke v kleti še vedno uporabljajo,« je uvodoma obrazložila strokovnjakinja. »Parametri zrelosti grozdja so letos na Krasu idealni: sladkorji (četudi niso tako pomembni kot se je še pred leti poudarjalo) lepo naraščajo, kisline, tako pri belih kot pri rdečih sortah, so visoke.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava