Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Obudili bodo mešani mladinski pevski zbor

1. sep. 2018 | 19:04
Dark Theme

Glasbena matica vabi mlade pevke in pevce k sodelovanju: v šolskem letu 2018/2019 bo namreč ponovno ustanovila mešani mladinski pevski zbor, ki ga bo vodila Petra Grassi.
MeMlPZ Glasbene matice, ki je v Trstu deloval v sedemdesetih in osemdesetih letih pod vodstvom in na pobudo Stojana Kureta, je bil eden najbolj pomembnih ambasadorjev slovenske kulture na evropski ravni. Obujanje spominov na nastope, gostovanja in tekmovanja je danes za takratne pevke in pevce pravi skok v zlato dobo, ko je bil pretok otroških glasov v mladinske vrste naravna pot, ki je vodila do odraslega zbora.
Od takrat na Glasbeni matici ni več deloval mladinski zbor. Skupina mladih pevcev je sicer celo desetletje uspešno delovala in nastopala pod vodstvom Aleksandre Pertot, najstniki med enajstim in petnajstim letom starosti pa niso več imeli svojega pevskega zaledja. V izobraževalni piramidi je nastala praznina, ki se danes nedvomno pozna pri odraslih zborih.
»Zavedamo se, da je pomanjkanje slovenske mešane mladinske pevske skupine v Trstu velika vrzel, ki jo je treba zapolniti,« je povedal ravnatelj Glasbene matice Bogdan Kralj. »Pred leti smo sicer že razmišljali o mladinskem zboru, danes pa se nam zdi, da imamo prava izobraževalna sredstva, da zapolnimo nastalo praznino.«
Mlade pevke in pevce med enajstim in šestnajstim letom starosti vabijo torej na avdiciji, ki bosta potekali ob sredah, 12. in 19. septembra, na sedežu Glasbene matice v Ulici Montorsino 2 v Rojanu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava