Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Meje v glavah vodijo v nadzor glav

1. sep. 2018 | 20:39
Dark Theme

Meje je treba premagati, je popoldne na drugem dnevu letošnje Drage pozval pesnik in esejist Aleš Šteger, ki je med svojim predavanjem v parku Finžgarjevega domana Opčinah premleval zlasti omejenost misli. Sodobni človek se namreč po Štegrovem prepričanju ne zaveda preteče nevarnosti, da bo vse šlo le še na slabše.
Kaj nas čaka, lahko vidimo na Kitajskem, kjer so vsi, od osnovnošolcev do delavcev, pod stalnim nadzorom, je ocenil predavatelj. Vsak premik, vsako dejanje ali celo vsaka kretnja obraza so izsledljivi, beg pred velikim bratom pa ni mogoč.
Predavatelj si je kajpak zaželel, da bi prevladalo zavzemanje za upor. Šteger je pri tem naštel, kaj bi bilo vredno spremeniti ali vsaj ustaviti. V Evropi ga skrbi zaostrovanje nadzora na mejah in krepitev nacionalizmov, pri čemer je izrecno omenil Madžarsko in Hrvaško. Na Slovenskem pa obžaluje, da se slovenskim politikom »gladko malo jebe za kulturo in umetnost«. Za vulgaren izraz se je opravičil, pojasnil pa je, da mu zaradi »banalne tragičnosti« njegove izjave ni mogoče najti primernejšega.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava