Petek, 26 april 2024
Iskanje

Peterlinova nagrada in pogovori s Pahorjem

2. sep. 2018 | 18:19
Dark Theme

V okviru zadnjega dne 53. študijskih dni Draga 2018 so danes (2. septembra) popoldne podelili sedmo Peterlinovo nagrado predsedniku prve slovenske demokratične vlade in evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu. Slednji, so organizatorji poudarili v utemeljitvi, je nagrado prejel zaradi prostovoljnega angažiranja na kulturnem, verskem in političnem področju ter zaradi prispevka k zbliževanju med matico in zamejstvom. Nagrajenec se je v svojem nagovoru zahvalil vsem, s katerimi se je spoznal v zamejstvu, pri čemer je izrecno omenil Pavleta Merkuja, Borisa Pahorja in Alojza Rebulo, pa tudi Dragi, ki po njegovih besedah ni izgubila svojega poslanstva pluralnosti in demokratičnosti prav zaradi časov, ki prihajajo.
Ob podelitvi Peterlinove nagrade so ob slavljenčevi prisotnosti predstavili tudi knjigo intervjujev mariborske novinarke Darke Zvonar Predan s 105-letnim tržaškim pisateljem Borisom Pahorjem. Kot je dejala Zvonarjeva, je knjiga nastajala skoraj 15 let ter predstavlja ne le vpogleda v zgodovino, ampak tudi pregled Pahorjevega razmišljanja, njeno sporočilo je, da ni le dovolj slovenski jezik, ampak da je potrebna tudi narodna zavest.
K temu je Pahor med drugim dodal, da v Sloveniji še vedno nimaš izbire, da si Slovenec, češ da je to nacionalizem, ravno tako je on za tržaško slovensko levico nacionalist. Pri tem se je vprašal, kdo bo ohranil slovenski jezik danes, če ne bo narodne zavesti, Drago pa je označil za enega glavnih elementov, ki učijo, da je treba biti najprej Slovenec in potem vse drugo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava