Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Nasilje? Ne sprejemamo ga!

7. sep. 2018 | 16:53
Dark Theme

Nasilje? Ne sprejemamo ga! To je sporočilo, ki izhaja iz lanskoletne delavnice, ki jo je v sklopu obvezne delovne prakse med šolanjem v sklopu občinskega programa PAG obiskovalo kakih 40 dijakov tržaških znanstvenih licejev Oberdan in Galilei. 35 delovnih ur je naposled izoblikovalo desetminutni videoposnetek, katerega protagonisti in režiserji so ravno mladi dijaki, ki pred kamero brez zadržkov in zadreg spregovorijo o nasilju.
Program PAG, ki je namenjen mladim med 14. in 35. letom starosti, za katere skuša preko raznoraznih dogodkov (razstave, predstave, ipd.) in didaktičnih delavnic spodbujati mladinsko ustvarjalnost, komunikacijo in svobodno konfrontacijo, se je tokrat soočil z nelahkim izzivom, sila aktualnim vprašanjem nasilja. Občinska funkcionarka in koordinatorka projekta PAG Donatella Rocco je novinarjem poudarila, da bodo tudi v novem šolskem letu priredili podobne delavnice. Dejansko so se nasilja lotili z različnimi prijemi: preko pogovorov z operaterkami združenja GOAP, ki nudi pomoč ženskam žrtvam nasilja, in preko fizičnega kontakta oz. vaj borilnih veščin pod mentorstvom vaditeljev združenja Makoto.
Razumeti, kaj je agresivnost, kaj je nasilje in katere so lahko njegove posledice, je bil cilj prakse. Kakor je povedala Mariagrazia Apollonio od združenja GOAP, so se v pogovorih lotili zlasti stereotipov po spolu, ki v večini primerov zanetijo nasilje - tako fizično kot psihološko.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava