Petek, 26 april 2024
Iskanje

V Trstu se ti zgodbe kar ponujajo

7. sep. 2018 | 19:12
Dark Theme

Primorka Daša Ličen je magistrirala iz antropologije in etnologije, zaposlena je kot mlada raziskovalka na Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU, kjer se giblje med antropološkimi in zgodovinopisnimi vodami. »To je hkrati težko in zanimivo,« pravi. Ker je v stroki zaželjeno, da vsaj nekaj časa preživiš v kraju, s katerim se ukvarjaš, je padla odločitev za selitev v Trst.

Koliko časa ste preživeli v Trstu?
Približno pol leta. Želela sem ga res doživeti, spoznati. Selitev nazaj v Ljubljano je potem bila kar težka.
Zakaj ste se odločili, da se raziskovalno posvetite Trstu?
Ugotovila sem, da se zelo malo antropologov ukvarja s tem mestom. Ko sem prišla sem, so se mi teme kar ponujale: habsburška nostalgija se mi je zdela zelo zanimiva, pritegnila pa me je tudi konstantna ideja o kozmopolitskosti. S temi temami se ukvarjam vzporedno z doktorsko nalogo.
V doktorski nalogi pa se posvečate Trstu v obdobju od razmaha nacionalnih gibanj do začetka prve svetovne vojne.
Ko sem se prijavila na razpis za mlado raziskovalko, niti nisem toliko razmišljala o temi doktorske naloge. Nazadnje sem pristala na temo o društvih v urbanih naseljih v omenjenem obdobju. Na začetku se mi je to zdelo – iskreno povedano – nekoliko dolgočasno. Čez čas sem se odločila, da opazovanje zožim na Trst, ne nazadnje je bil četrto največje mesto imperija: tu se je zgodilo toliko zgodb, ki jih je še treba napisati! Zazdelo se mi je skoraj nujno, da se ukvarjam s Trstom.

Več v današnji (sobotni) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava