Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Med dvornimi norčki in sokolarji

14. sep. 2018 | 18:53
Dark Theme

Kako se je godilo prebivalcem Trsta tam nekje na prelomu med 13. in 14. stoletjem? Slikovito in svojstveno sliko do nedelje ponuja tridnevna zgodovinsko-kulturna prireditev Bagordi Tergestini. Tržaško društvo Tredici Casade, družba Wavents iz Benetk in Evropski konzorcij za uprizarjanje zgodovinskih dogodkov so v sodelovanju s 14 specializiranimi društvi na dvorišču gradu sv. Justa postavili pravo srednjeveško naselje.
Strogi in nepopustljivi poznavalci srednjeveške preteklosti in iskalci zgodovinskih netočnosti ne bodite preveč slabe volje. Gre namreč za mestoma hote ironično uprizoritev srednjeveškega vsakdana, ki je hkrati vabljiva za občane in turiste. Društvo Tredici Casade si namreč že dolgo prizadeva za širitev in preučevanje srednjeveškega Trsta in okolice na osnovi zgodovinskih pričevanj in legend. Bagordi Tergestini, na kar namiguje že samo ime, pa hočejo biti zlasti velik tržaški praznik.

Posebno pozornost vzbuja bel šotorček, kjer so si začasno domovanje uredili kraljevi sokolarji. Velike ujede z osupljivo mirnostjo in nekolikšno radovednostjo opazujejo obiskovalce. Obrtniki ponujajo najrazličnejše blago, od usnjenih torbic in mošnjičkov, peres in zvezkov z usnjeno platnico do pozlačenega nakita. Brez težkih in zajetnih ogrlic, dolgih uhanov in debelih zapestnic prava plemkinja težko shaja.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava