Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Trst se bo spomnil rasnih zakonov

17. sep. 2018 | 19:45
Dark Theme

Trst se bo danes (18. septembra) z vrsto dogodkov spomnil 80. obletnice fašističnih rasnih zakonov, ki jih je bil prav na tržaškem Velikem trgu 18. septembra 1938 razglasil italijanski diktator Benito Mussolini.
Občina Trst se bo obletnice spomnila s trenutkom razmisleka in spomina danes ob 10. uri na Velikem trgu, kar bo uvod v uradno svečanost ob obletnici rasnih zakonov, ki bo 21. septembra ob 11. uri v dvorani tržaškega občinskega sveta in jih bo sledilo odkritje spominskega obeležja.
Poleg Občine se bo razglasitve rasnih zakonov spomnilo tudi Vsedržavno združenje partizanov Italije-ANPI danes ob 10. uri s simbolnim polaganjem cvetja v Rižarni. Ob 11. uri pa bo v Novinarskem krožku tiskovna konferenca, na kateri bodo predstavili prihodnji posvet o rasnih zakonih, ki so ga priredili z odločilnim doprinosom vsedržavnega združenja VZPI-ANPI. Inštitut za zgodovino odporništva prireja ob 18. uri v gledališču Miela ogled video dokumentarca s posnetkom govora Benita Mussolinija o rasnih zakonih v Trstu, Odbor za mir, sožitje in solidarnost Danilo Dolci pa vabi občane, naj po 12. uri položijo cvetje k spominski plošči na Velikem trgu, kjer je za 18. uro napovedan program z govori, za 19. uro pa nastop TPPZ Pinko Tomažič.
Ob priložnosti obletnice rasnih zakonov prihaja v Trst tudi vsedržavni tajnik Demokratske stranke Maurizio Martina, ki bo ob 11.15 položil cvetje v Rižarni, med tržaškim obiskom pa se bo ustavil tudi pri obeležjih, ki spominjajo na istrski eksodus in na požig Narodnega doma.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava