Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

Trgovina Senza confini Brez meja praznuje 25 let

20. sep. 2018 | 15:51
Dark Theme

Pravična trgovina Senza confini Brez meja iz Trsta ima za sabo že 25 let odgovornega dela. Za to priložnost so se prostovoljke in prostovoljci odločili, da stopijo iz prodajnega prostora na ulico in posredujejo vrednote etične proizvodnje na poseben način.

V soboto, 22. septembra, bodo namreč priredili likovni ex-tempore za otroke in odrasle z naslovom Pisane razsežnosti. Ob tej priložnosti smo se pogovorili s predstavnico združenja Senza confini Brez meja, Marijo Besednjak.

Za vami je četrt stoletja. Kako je nastalo tržaško združenje za enakopravno in solidarno trgovanje?
Leta 1993 se je skupina univerzitetnih študentov navdušila za projekt, ki se je takrat razvijal v Avstriji. Iz združenja na Južni Tirolski so povzeli načela in se odločili, da bodo v Trstu začeli z odgovornim trženjem. Vodja skupine je takrat bil psihiatrični bolničar Raffaele Dovenna. Majhna delovna skupina se je hitro razširila, saj so bila leta socialnega vrenja, ko se je o masivnem proizvajanju in o izkoriščanju delovnih sil veliko govorilo.
Prva trgovina je bila na Ulici XXX ottobre. Prostor pa je bil premajhen, da bi se v njem sestajali in organizirali dogodke, zato smo se leta 1996 preselili v Ulico Torrebianca, kjer se danes posvečamo prodaji in širjenju informacij o etični proizvodnji. Srečujemo se redno, organiziramo predavanja na temo delovne in kulturne pravičnosti, obravnavamo nečloveške razmere v katerih nastajajo vsi proizvodi, ki jih danes na širšem trgu prodajajo po zelo nizkih cenah.

Več v jutrišnji (petkovi) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava