Torek, 09 april 2024
Iskanje

Sporočilo mladih: sprememba je možna

22. sep. 2018 | 16:37
Dark Theme

Četudi se nahajaš v položaju, ki je na videz brezizhoden, je sprememba možna, če imaš za to notranjo moč. To je sporočilo konference, ki je potekala danes (22. septembra) dopoldne v prostorih liceja Galilei v Trstu v organizaciji dijakov Jadranskega zavoda združenega sveta iz Devina in je nosila pomenljiv naslov Mladost navdihuje spremembo (Youth Inspiring Change - YIC). Cilj konference je bilo spoznavanje izkušenj in praks, ki bi najstnike oz. mlade spodbudile k temu, da postanejo nosilci pozitivnih sprememb v svetu, začenši z lastnim okoljem.
Konference so se poleg dijakov jadranskega zavoda udeležili tudi dijaki liceja Galilei in slovenskega Liceja Franceta Prešerna, ki so se najprej zbrali v zborni dvorani, nato jim je bila dana možnost, da v okviru različnih delavnic prisluhnejo pričevanju dijakov oz. bivših dijakov zavoda iz 23 držav o tem, kako so doživeli nasilje, vojno, teptanje pravic, a so tudi ohranili upanje v boljši jutri. Slišati je bilo tudi pretresljive življenjske zgodbe, kot npr. pričevanje pripadnika skupnosti Jazidov v Iraku o pokolu, ki ga je nad le-temi leta 2014 izvedla Islamska država, ali pa zgodbo Egipčana Mohameda, ki je v Italijo prišel z barko in bil zaprt v begunskem taborišču, a se mu je potem uspelo šolati in je prišel v devinski zavod.
Udeleženci so nato skupaj obravnavali pet glavnih vprašanj, kjer so skušali ugotoviti možnost sprememb: to so migracije, človekove pravice, okolje, neenakost ter vzgoja in predsodki.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava