Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

»Tudi tehnično znanje je del kulture«

22. sep. 2018 | 18:56
Dark Theme

Med dogodki, ki se uvrščajo v Dneve evropske kulturne dediščine, je tudi ogled priložnostne razstave Tiskarna se na ogled postavi , ki bo na sporedu 28. in 29. septembra. Prizorišče bo hiša v Ul. Montecchi v Trstu, v kateri dnevno nastaja Primorski dnevnik, točneje njen tiskarski del, kjer Kulturno društvo Bubnič Magajna prireja voden ogled v slovenščini (z začetkom ob 17. uri - za šole bo ogled v dopoldanskih urah po dogovoru) tako dokumentarnega gradiva kot tiskarskih strojev ter pogovor z nekdanjimi in sedanjimi tiskarji. Razstavo si je zamislila prof. Marta Ivašič, ki med drugim želi s tem preseči tudi ločevanje med tehnično in kulturno sfero.

Ko slišimo izraz kulturna dediščina, najprej pomislimo npr. na kako kraško arhitekturo, zidke, pastirske hišice idr., vi pa ste se odločili za tiskarstvo. Zakaj?
To je pobuda Kulturnega društva Bubnič Magajna. V šoli smo vedno sodelovali z društvom za Bubničevo nagrado, zdaj, ko sem v pokoju, pa se lahko razvija tudi drugačno sodelovanje. Dnevi evropske kulturne dediščine so lepa priložnost: letos je razpisana tema Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost in se je kar samo malo ponudilo, ker so v hiši že stari stroji, po drugi strani pa gre tudi za digitalizacijo in pogled naprej. Meni je bilo še posebej pri srcu, da bi sprejeli, da je tudi tehnično znanje del kulture, tako kot morajo tudi sami tehniki videti v svojem delu tudi kulturno dimenzijo. Taka filozofija me napeljuje k temu, da bi presegli ločevanje in zapiranje.
Pogovor lahko preberete v nedeljskem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava