Odločal bo »stenčnik«

Na Barcolani bodo vremenske razmere v glavnem podobne današnjim, toda z nekaterimi bistvenimi razlikami

A

sreda, 10. oktobra 2018 | 10:03

V nedeljo bodo v Tržaškem zalivu na Barcolani vremenske razmere v glavnem podobne današnjim, toda z nekaterimi bistvenimi razlikami. Smer vetra bo enaka, jakost pa bo manjša. Vreme bo, kot danes, sončno, zlasti nočne in jutranje temperature bodo v širšem tržaškem zaledju za kakšno stopinjo Celzija nižje. Čez dan pa bo za ta čas prijetno toplo.
Pritisk anticiklona nad evropsko celino bo začel slabeti, severozahodnim predelom države se bo približevala atlantska višinska dolina, ki bo le obrobno in posredno vplivala tudi na vremenske razmere pri nas.
Ker se bodo širše razlike v zračnem pritisku zmanjšale, se bo povečala vloga mikrolokalnih faktorjev. Zaradi stanovitnega ozračja in nekoliko hladnejše noči je v prvih jutranjih urah pričakovati doprinos vzhodnega do severovzhodnega nočnega kopnega vetra, »stenčnika«, kot ga nekateri imenujejo, ki bo priskočil na pomoč že postopno pojenjajoči šibki burjici.
Nekaj več severovzhodnega do vzhodnega vetra oz. šibke burjice bo v jutranjih urah, verjetno ne ravno veliko, toda za najhitrejše morda dovolj za spodoben start in tudi za kolikor toliko spodobno regato. Prednost bo v tem, da bo veter konstanten. Težko je vsekakor po zdajšnjih izračunih tudi na začetku regate pričakovati kaj več od hitrosti vetra 20 do 30 km/h, morda v najboljšem primeru le tik ob zori malo več.
V dopoldanskih urah bo s segrevanjem ozračja in manjšim vplivom anticiklona šibka burjica začela slabeti. Prevladoval bo šibak ali zelo šibak veter vzhodne ali severovzhodne smeri. Po zdajšnjih izračunih je možno, da bo nato prišlo tudi občasnega brezvetrja ali da bo prehodno veter v nekaterih predelih regate lahko obrnil od jugozahoda ali zahoda.
Ne gre izključiti, da bo sicer do nedelje lahko še prišlo do kakšne vmesne spremembe. Verodostojnost se bo v prihodnjih dneh povečala, o tem pa vas bomo sproti obveščali.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Kako se pripravljate na noč čarovnic oz. Halloween?

ostale novice

Tekmovanje, ki krepi znanje in osebnost mladih

Slovenski dijaki uspešni na tekmovanju v sklopu deželne Naravoslovne olimpijade

21. oktobra 2018 | 13:43

Kakšen je recept za dvojezično gledališko uspešnico?

Avtorji predstave Kako postati Slovenci v 50 minutah Sabrina Morena, Martin Lissiach in Danijel Dan Malalan včeraj na Trieste Bookfestu

21. oktobra 2018 | 11:14

Srenje: nič ne bo več tako, kot je bilo

Na množično obiskani tiskovni konferenci na Opčinah predstavili nedavno sodbo italijanskega vrhovnega sodišča v prid openskemu jusu

20. oktobra 2018 | 16:10

Kje bodo merili hitrost v tem tednu

Vozniki, bodite pozorni za volanom

22. oktobra 2018 | 08:27

Največja ladja iz lego kock v Trstu

Dolga je dobrih 12 metrov, sestavlja pa jo več kot milijon kock

20. oktobra 2018 | 15:30

Cesarica Sissi, Miramar in Trst drevi po RAI 1

V oddalji Ulisse, z začetkom ob 21.15

20. oktobra 2018 | 12:55