Petek, 19 april 2024
Iskanje

V zadnjih dneh odkrili pet primerov ošpic

17. okt. 2018 | 17:29
Dark Theme

V preteklih dneh so v Trstu potrdili pet okužb z ošpicami. Poleg 58-letne ženske, ki je še vedno v bolnišnični oskrbi, sta se z ošpicami okužila še dva moška z oslabljeno imunostjo in dva zdravstvena delavca. Zdravniki in drugo medicinsko osebje so v preteklih dneh veliko časa in truda porabili za ugotavljanje obsega kontaktov obolelih in ugotovili, da gre za okoli 250 oseb. Med njimi je pet zdravstvenih delavcev, ki niso bili cepljeni in ki niso razvili naravne imunosti na ošpice.
Več o tem so povedali na izredni novinarski konferenci, na kateri je zdravstveni direktor AsuiTs Aldo Mariotto opozoril, da razloga za preplah ni, čeprav ne morejo izključiti, da ne bo še kdo zbolel. Bolezen ni tako redka, saj so v Italiji od začetka tega leta do 31. avgusta zabeležili kar 2248 primerov ošpic. »Cepljenje je edina preventiva«, je dejal zdravstveni direktor.
Predstojnik oddelka za infekcijske bolezni Roberto Luzzati je v nadaljevanju pojasnil, kako so odkrili nedavni primer ošpic v Trstu. V petek, 12. oktobra, se je v Glavno bolnišnico po pomoč zatekla 58-letna ženska, ki je imela resne težave z dihanjem. Po natančnem radiološkem pregledu so pacientki zdravniki diagnosticirali pljučnico, ker pa je pacientka po obrazu in trupu imela sumljive izpuščaje, so opravili še laboratorijske preiskave, s katerimi so potrdili sum na ošpice.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava