Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Pahor ob shodu neofašistov opozoril na pomen demokracije

3. nov. 2018 | 17:45
Dark Theme

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je odzval na današnji shod neofašistov v Trstu. Po robu se jim lahko postavimo samo z vztrajno gradnjo demokracije, je sporočil pred Twitterja.
Kot je napovedal, bo o tem in drugih pomembnih stvareh za mir in demokracijo govoril tudi na petkovi osrednji slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. »V prejšnjem stoletju so trije totalitarizmi za seboj pustili strašno sled trpljenja, tudi fašizem, ki ga nameravajo danes obujati na zborovanju v Trstu,« je v tvitu zapisal Pahor.
Demokratična javnost, evropska in z njo slovenska, je po njegovih besedah zelo občutljiva, zaskrbljena in jezna zaradi njihovega oživljanja. »Po robu se jim lahko postavimo samo z vztrajno gradnjo demokracije, ki omogoča svobodo govora in izražanja različnih prepričanj, ne pa tudi s svobodo sovraštva,« je dodal.
Opozoril je še, da mir in demokracija nista dana za zmeraj in se ne prenašata z geni, temveč z našimi vsakokratnimi ravnanji. »Imamo pravico do svobode, ki pa je omejena s svobodo drugega. Zato ravnajmo strpno in gradimo sožitje, znotraj narodov in med njimi,« je pozval.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava