Petek, 19 april 2024
Iskanje

»Znanstveniki, prizadevajte si za demokracijo«

5. nov. 2018 | 15:44
Dark Theme

Odprtje akademskega leta 2018/2019 je letos na Visoki šoli za napredne študije Sissa v Trstu potekalo v znamenju obhajanja 40-letnice obstoja te pomembne znanstvene ustanove, ki so jo obeležili danes (5. novembra) dopoldne v zborni dvorani Paola Budinicha na sedežu visoke šole pod Obeliskom pri Opčinah. Ob tej priložnosti je zbrane docente in študente oz. bodoče znanstvenike nagovoril tudi pisatelj in zmagovalec prestižne italijanske literarne nagrade Strega, drugače pa bivši fizik Paolo Giordano, ki je slušatelje pozval, naj si oblikujejo vest in naj ne bodo oddaljeni od vsakdanjega življenja, saj je oddaljenost med znanostjo in družbo nevarna za demokracijo, za katero naj si znanstveniki prizadevajo.
Slavnostno predavanje pa je imel vodja oddelka za teoretsko fiziko pri laboratoriju Cern v Ženevi Gian Francesco Giudice, ki je govoril o črnih luknjah: gre za snov, pri kateri so soudeležena številna študijska področja in ravno zaradi tega prikazuje duh fizike, je dejal Giudice in pri tem poudaril, da se morajo znanstveniki po eni strani specializirati, po drugi pa morajo vedno ohraniti globalno vizijo.
Prisotne je nagovoril tudi direktor Sisse Stefano Ruffo, ki je svojo šolo označil za »Petra Pana na področju znanosti«. Pri tem je orisal številne dosežke ter nakazal najbolj pomenljive izzive, s katerimi se bo morala Sissa soočati v prihodnjih letih, med katerimi je visokozmogljivostno računalništvo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava