Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

V Trst prihaja starodavno ilirsko ljudstvo Japodov

7. nov. 2018 | 19:56
Dark Theme

V Trst prihajajo antični Japodi z vsemi svojimi markantnimi značilnostmi in običaji. Razstava Iapodes - tajanstveni gorštaci u srednjoj Europi (Iapodes - skrivnostni narod srednjeevropskih gorskih območij) arheološkega muzeja iz Zagreba bo med 16. novembrom in 17. februarjem dobila svoje začasno domovanje v prostorih tržaškega muzeja Winckelmann pri sv. Justu.
»Zelo smo hvaležni zagrebškemu muzeju in posredovanju hrvaške skupnosti v Trstu, ker so nam omogočili gostiti pomemben del kulturne dediščine in tako okrepiti skupno čezmejno sodelovanje. Še enkrat je jasno, kako arheologija ne pozna meja. Posledično torej simbolično nakazuje, katere vrednote nam morajo biti v vodilo,« je na včerajšnji tiskovni konferenci v palači Gopčević dejal tržaški občinski odbornik za kulturo Giorgio Rossi.
Japodi so od konca bakrene dobe, se pravi približno od 10. stoletja pr. n. š., naseljevali gorska območja današnje Hrvaške in severno-zahodne Bosne, vse dokler niso leta 35 pr. n. š. Rimljani zasedli omenjeno ozemlje. Za sabo niso pustili neposrednih pisnih virov, tako da je njihov obstoj v teku stoletij odel skrivnosten čar. Kustosinji razstave Lidija Bakarić in Ana Đukić sta izbrali več kot 130 predmetov in arheoloških ostankov, ki skušajo čimbolj povedno ponazoriti vsakdan ilirskega prebivalstva.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava