Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

»Normina družina ni nikoli sovražila«

9. nov. 2018 | 21:03
Dark Theme

»To ni film proti, temveč za.« Filmski producent Alessandro Centenaro (Venice Film) je prepričan, da je Red Land - Rosso Istria film, ki bo širši javnosti predstavil pozabljeno poglavje italijanske zgodovine - smrt študentke Norme Cossetto iz Vižinade in umore, ki so jih Titovi partizani izvedli v notranjosti Istre po 8. septembru 1943.
Potreba po ohranjanju spomina in prepričanje, da je bilo to medvojno dramatično poglavje dolga desetletja načrtno zamolčano, sta bili vezni niti včerajšnjega sprejema v mestni hiši, na katerem sta župan Roberto Dipiazza in odbornik Giorgio Rossi gostila soustvarjalce filma Red Land. Ob filmski ekipi z režiserjem Maximilianom Hernandom Brunom na čelu se je gnetlo nekdanjih in sedanjih političnih predstavnikov tržaške desnice: Renzo Codarin, Roberto Menia, Salvatore Porro, Fulvio Sluga ...

Slišati je bilo, da je Codarin, danes predsednik ezulskega združenja ANVGD, najbolj zaslužen za snemanje filma, saj je od italijanske države zanj pridobil zagonska finančna sredstva. Priznal je, da se je kot sin »ranjenega naroda« ob gledanju filma zjokal, in izrazil upanje, da se bo zgodba dotaknila širšega kroga gledalcev. »Normina družina ni nikoli sovražila, vedno je zagovarjala mir,« je zatrdil Codarin in kot dokaz dobrih odnosov med tu živečima narodoma spomnil, da se vsi župani s Tržaškega, »tudi slovenski«, vsako leto skupaj poklonijo žrtvam fojb.


Več v današnjem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava