Torek, 16 april 2024
Iskanje

Tržaška premiera filma Red Land – Rosso Istria

10. nov. 2018 | 18:42
Dark Theme

Tragičnih življenjskih usod, ki jih je pomendral moloh zgodovinskih dogodkov prve polovice dvajsetega stoletja, je bilo v naši in širši okolici nič koliko. Nemara preveč, da bi vsaka zgodba dobila mesto, ki si ga zasluži. Včasih pa pride do povzdignjenja usode posameznika, ki zadobi poteze mučenika, simbola trpljenja širše skupine ljudi.

Tako se je zgodilo z Normo Cossetto, italijansko Istranko iz Labincev pri Vižinadi, katere življenje se je v razburkanih jesenskih dneh po kapitulaciji Italije žalostno končalo v breznu v bližini Tinjana. Njena zgodba je bila širši javnosti dolgo neznana.
Različna ezulska društva, v prvi vrsti pa državno ezulsko združenje ANGVD, si močno prizadevajo za to, da bi Normino žalostno zgodbo iztrgali pozabi. Krona teh prizadevanj je celovečerni film z naslovom Red Land – Rosso Istria, prvenec režiserja Maximiliana Hernanda Bruna, ki je v petek v kinu Ambasciatori doživel tržaško premiero, od četrtka pa si ga bo mogoče ogledati v kinu Nazionale in drugih italijanskih kinodvoranah.

Več o tem v današnji (nedeljski) izdaji Primorskega dnevnika.


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava