Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Spomin na tragično smrt štirih Afričanov

Občina Dolina se je včeraj poklonila beguncem, ki so pred 45 leti klonili mrazu in lakoti na obrobju doline Glinščice

Dolina |
17. nov. 2018 | 17:10
Dark Theme

Pred 45 leti je smrt štirih Afričanov, ki so izmozgani od dolge prehojene poti in močno izgladovani klonili izrednemu jesenskemu mrazu na obrobju doline Glinščice, hudo pretresla tukajšnjo in državno stvarnost. Trije mladi državljani Malija, 19-letni Mamadou Nakhate, 22-letni Seydou Dembele in 25-letni Bakary Traore ter 25-letni Diby Mibaye Somila iz Mavretanije so bili namenjeni v Francijo, njihove sanje o boljšem življenju pa so se razblinile, ko so skušali prečkati mejo med tedanjo Jugoslavijo in Italijo.

Občina Dolina se jim je včeraj v popoldanskih urah poklonila s krajšo slovesnostjo ob štirih grobovih na pokopališču v Borštu, zvečer pa se jih je v Sprejemnem centru naravnega rezervata Doline Glinščice spomnila skozi oči Nade Čok. Novinarka deželne mreže RAI je pred dvema letoma za oddajo EstOvest pripravila reportažo o tragičnem dogodku.

Nazorno je prikazala različne aspekte takratnega dogajanja. Hladna noči na 13. oktober 1973 je v neposredni bližini nekdanje železniške proge terjala življenje treh malijskih državljanov. Njihovo epopejo so uspeli vsaj delno rekonstruirati na osnovi pričevanj dveh preživelih sovrstnikov, ki sta z njima prestopila mejo. Mesec kasneje so skoraj na istem mestu našli iznakaženo truplo. Le z velikim trudom so ugotovili, da gre za mladeniča iz Mavretanije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava