Petek, 26 april 2024
Iskanje
NOB

Odšla je partizanka Morana

Bila je prva Slovenka, ki je v slovenščini spregovorila množici z balkona tržaške občine 1. maja 1945

Trst |
8. dec. 2018 | 14:21
Dark Theme

Ponoči je v Sloveniji v 99. letu starosti umrla Vlada Bidovec Šebek - partizanka Morana. Bila je prva Slovenka, ki je v slovenščini spregovorila množici z balkona tržaške občine na Velikem trgu ob osvoboditvi 1. maja 1945. Njeno dolgo življenjsko zgodbo je zaznamovalo partizanstvo v najširšem pomenu besede. Bila je soproga Staneta Bidovca, brata enega od bazoviških junakov Ferda Bidovca.

Leta 1942 so jo v Ljubljani izključili iz pravne fakultete, ker se ni hotela vpisati v organizacijo fašistične mladine. Prispela je v Trst k stricu, zavednemu slovenskemu duhovniku Antonu Piščancu.

Partizanila je v Brkinih, nato je v Trstu vodila mladinsko odporniško organizacijo. Večkrat je bila aretirana in priprta, iz zapora je uspela tudi pobegniti. Po letu 1945 je nekaj časa delala kot novinarka pri Primorskem dnevniku. Leta 1956 se je z otroki vrnila v Maribor in dobila službo kot urednica tovarniškega časopisa.

Vlado Bidovec Šebek - partizanko Morano je zanimala predvsem pokončna drža, »ravna hrbtenica«, kateri je ostala zvesta do zadnjega.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava